Producenti kuřat považují za přijatelnou nákupní cenu 27 Kč/kg

Na potřebě pokračovat v prohlubování integrace a v prosazování výkupních cen, které budou založeny na skutečných nákladech a pětiprocentní ziskové přirážce, se shodli zástupci producentů jatečních kuřat z Čech i Moravy.

Ti se v úterý sešli k jednání v pražském sídle Českomoravského svazu výrobců a zpracovatelů drůbeže a vajec. Z jejich jednání vyplynulo, že za ekonomicky přijatelnou považují nákupní cenu 27 Kč za kilogram živé hmoty.
Průměrná cena placená porážkami se podle jejich údajů i podle statistických dat v lednu pohybovala kolem 24 Kč/kg, což prakticky není ani úroveň výrobních nákladů.
Jak upozornili, porážky berou při stanovení výkupní ceny v úvahu pouze náklady na jednodenní kuře a krmivo, které představují zhruba 20 korun na kilogram živé hmoty. Pokud se však započítají ostatní náklady, jako jsou léky, energie, pojištění chovu, odpisy budov a zařízení, mzdové a další výdaje, vyšplhá se výrobní cena podle technologické úrovně na 24,30 až 26,10 Kč za kilogram.
Předseda svazu František Novák, který tuto situaci označil za likvidační, proto doporučuje, aby se farmáři chovající kuřata spojili do tzv. odbytových družstev a společným postupem posílili svoji vyjednávací pozici.
V současnosti existují tři seskupení výrobců, jejichž souhrnný podíl na trhu činí zhruba 29 procent. Největší odbytové družstvo Strakonice sdružuje 34 výkrmců a má 38procentní dodavatelský podíl na porážce ve Vodňanech a 48procentní podíl na porážce v Klatovech. Sdružení výkrmců Libuš s 25 členy zásobuje ze 70 procent porážku v Libuši. Odbytové družstvo Jihlava, které má pět členů, prodává produkci na porážku v Kostelci, kde je největším dodavatelem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *