Produkce hovězího masa ve světě a v EU

V roce 2013 se ve světě chovalo 1,5 mld. kusů skotu a vyrobilo se 64,3 mil. tun hovězího masa (20,5 % z výroby masa celkem). Mezi roky 2004 a 2014 se v EU-28 snížily stavy skotu o 2 352 tis. kusů a 2,6 %, přičemž výroba hovězího masa poklesla o 780 tis. tun a 9,3 %.

V ČR ve stejném období klesly stavy skotu o 21 tis. kusů a 1,5 %. Snížení stavů dojených krav (o 61 tis. a 14 %) bylo více než kompenzováno zvýšením stavů krav bez TPM (o 68 tis. a 50 %). Přesto se výroba hovězího masa v ČR snížila o 39 %. Jednou z příčin tohoto vývoje je růst exportů živého jatečného skotu související s vyššími farmářskými cenami v zahraničí.

V roce 2013 spotřeboval jeden obyvatel EU, resp. ČR, 10,5 resp. 7,5 kg hovězího masa. Zjištěné ukazatele poukazují na zřetelně nižší intenzitu výroby hovězího masa v EU-13 než v EU-15.

(Celý článek najdete v tištěném Našem chovu 1/2016)

Příspěvek byl zpracován v rámci řešení projektu MZERO0714.

Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc1;

Ing. Jan Syrůček1,2

1VÚŽV Uhříněves;

2ČZU, FAPPZ, Katedra speciální zootechniky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *