Produkce mléka bez GMO – strašák nebo východisko?

Od začátku dubna se někteří producenti mléka v ČR na požadavek především německých mlékáren vyrovnávají s potřebou krmení dojnic bez zařazení geneticky modifikovaných (GM) komponentů. U nás nejčastější GM součástí krmných dávek produkčních dojnic je extrahovaný šrot z GM sójových bobů. Je sójový extrahovaný šrot nezastupitelným zdrojem proteinů v krmných dávkách těchto zvířat?

Extrahovaný šrot z GM sójových bobů je bezesporu jedním z nejkoncentrovanějších a nejčastěji zařazovaných proteinových krmiv v krmných dávkách vysoce užitkových dojnic. Pro vysokou koncentraci (obvykle 44–48 %) a vhodný degradovatelný podíl proteinů, 60–65 % a jeho pozvolnou dynamiku odbourávání v bachoru (pouze 13–15 % rozpustného proteinu z celkových N-látek) dobře doplňuje nejvíce užívané kombinace objemných krmiv a koncentrátů škrobu, jakými jsou např. obiloviny. Nedegradovatelný, 35–40% podíl proteinů je hodnotným zdrojem celého spektra esenciálních aminokyselin pro tvorbu mléka, především lyzinu. Sójový extrahovaný šrot (SEŠ) má nízký obsah vlákniny (10–12 % NDF a 6–8 % ADF) a vysoký obsah energie (> 7 MJ NEL). Pro tyto vlastnosti si bez SEŠ, i přes jeho velice kolísající cenu, u nás mnoho chovatelů i výživářů neumí představit krmení svých mléčných krav.*

Ing. Pavel Koukal

Mikrop Čebín, a.  s.

Celý článek nejdete v tištěné verzi Našeho chovu – NCh 7/2016.                                                                                                             

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *