Robotizovaná dojírna – budoucnost v praxi

Nadnárodní společnost GEA již před několika lety uvedla do provozu plně automatizovanou rotační robotickou dojírnu s označením Dairy ProQ. V Německu vlastní toto zařízení zatím osm podniků, my jsme navštívili dva z nich, které leží nedaleko českých hranic.

„Dříve jsme 20 let dojili na kruhové dojíně Westfalia o 27 dojicích místech. Průchodnost byla asi 90 krav za hodinu. Dva dojiči, jeden nahaněč a jeden zootechnik dojili dvakrát denně 8,5 až 10,5 hodin. V současnosti se krávy dojí třikrát denně a celou dojírnu obsluhuje jeden operátor. Stájník zatím upravuje boxová lože a pouští jednotlivé skupiny.“

Každé jednotlivé stání na rotační dojírně má svoji vlastní robotickou jednotku, která zajišťuje plnou automatizaci celého dojicího procesu. Příprava mléčné žlázy na dojení (zahrnující čištění, dezinfekci a stimulaci), vlastní dojení a následná dezinfekce po dojení probíhá uvnitř strukové návlečky, a to všechno díky jednomu zařízení.

Výhody investice do inovativního robotického zařízení GEA DairyPro Q:

  • „Kvalitní dojení se podepsalo na lepším zdravotním stavu vemene a celkovém welfare – lidé nemají snahu zvířata nikam nahánět, snížil se stres, zvýšil klid.
  • Zaznamenali jsme lepší kvalitu mléka.
  • Zvýšila se bezpečnost práce a snížila pracovní zátěž pro lidi.
  • Kdybychom měli konvenční dojírnu, potřebovali bychom o čtyři pracovníky více.
  • Optimalizovala se spotřeba dezinfekčních prostředků.
  • Předpokládáme, že se sníží spotřeba vody a elektřiny, zatím nemáme vyhodnoceno.
  • Oproti původně plánované investici do šedesátimístné kruhové dojírny se rozdíl v ceně zaplatí do deseti let.

Především jsme chtěli něco, co bude mít smysl ještě za dvacet let,“ dodal dr. Jörg Fleischer.*

Celý článek najdete v Našem chovu 2/2017

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *