Selenové vepřové maso

Ne všichni chovatelé prasat prožívají v současné době konjunkturu. V oblastech, které nebyly zasaženy SLAKem je ekonomika výrobců vepřového poměrně stále napnutá. Krizi započatou v roce 1998 začala řešit skupina korejských chovatelů po svém. Objevili způsob, jak protlačit své vepřové na pulty a za velmi exkluzivní cenu. Využívají toho, že v Koreji je hornatý terén s půdami chudými na selen. Obilí včetně krmného tak obsahuje jen malou koncentraci tohoto mikroprvku.

Celý projekt se rozjel v roce 1998 nahrazováním původně používané anorganické formy selenu formou organickou v krmných dávkách prasat. Při vyhodnocení tohoto opatření vyšlo najevo, že stejný přídavek v jiné formě (organické versus anorganické) zvýšil množství selenu v mase jatečných zvířat z 0,22 ppm na 4,97 ppm.
Nízké zastoupení selenu v krmivech a následně v potravinách přitom může znamenat vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, selen také pomáhá při ochraně před různými formami rakoviny a mnoha dalšími civilizačními chorobami. Konzumace 200 g obohaceného vepřového masa do organizmu jednorázově dodává asi 50 μg selenu, což je více než dvě třetiny doporučené denní dávky (65 až 70 μg na osobu a den). Navíc se selen ve vepřovém mase vyskytuje ve velmi biologicky aktivní sloučenině – v selenomethioninu.
Na základě těchto výsledků se čtyři družstva výrobců vepřového masa dohodla na tom, že budou všechna svá prasata nabízet na trhu jako selenová. Jejich marketingový program byl zaměřen na zdůrazňování zdravotních a preventivních účinků selenu. Spotřebitelé byli seznámeni s účinky selenu i díky televizi.
Pokud chce farmář produkovat selenové vepřové, musí se stát členem jedné z korporací a navíc musí souhlasit, že bude svá prasata chovat podle zootechnických zásad, které příslušné družstvo nařídí. Kooperace svým členům na oplátku poskytuje rady týkající se zásad ošetřování a veterinární péče.
Poptávka po selenovém vepřovém
Fronty u restaurací s obohaceným vepřovým rostou. V roce 1999 vyprodukovaly korejské korporace přibližně 100 000 prasat se zvýšeným obsahem Se v jatečném těle. V roce 2000 už byla výroba 250 000 kusů a na rok 2001 je výhled celkem 400 000 selenových prasat. Výrobci tvrdí, že maso se zvýšeným podílem selenu je libovější, křehčí a jemnější než tradiční vepřové a má výraznější barvu i chuť.
Mnohé z těchto předností jsou přičítány antioxidativním vlastnostem selenu. Významným důvodem k přidávání selenu do krmných dávek prasat může být i fakt že stabilizační a antioxidativní efekt selenu zpomaluje oxidaci tuku, což přispívá k nárůstu koncentrace kyseliny arachové, jedné z nenasycených mastných kyselin, která se podílí na prevenci srdečních chorob (brání ucpávání cév cholesterolem).
Vyvinutím selenového masa se producentům podařilo vyřešit dva závažné problémy. Za prvé mohou korejští výrobci nabízet na trhu jedinečný a vysoce konkurenceschopný výrobek a za druhé nalezli způsob, jak lidem -příjemným způsobem- zajistit přísun nedostatkového mikroprvku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *