Škodí chov skotu životnímu prostředí?

Chov skotu pro produkci mléka a hovězího masa je od pradávna rozšířen takřka po celém světě. Ale není tomu zase tak dávno, co začalo být toto odvětví zemědělské výroby obviňováno ze zločinu jménem globální oteplování. A tak se začaly vydávat spousty peněz na výzkumy toho, jak dopady skleníkových plynů produkovaných skotem „ve velkém“ zmenšit. Ale je vliv skotu skutečně tak strašný?

Statisíce let se na severoamerických prériích pásla obrovská stáda bizonů a v Evropě zubrů a praturů a nic tak významného (nepočítáme-li střídání dob ledových a meziledových) se nedělo. To až dnes v epoše sebestředného „sebeobviňování“ se někteří jedinci (a hlavně jejich nátlakové skupiny maskované za ekology) snaží probíhající přírodní procesy svést na přemnožené a zkažené lidské pokolení a krom jiného i na jeho „zločinné“ zalíbení v hovězím mase. Proto již z různých stran a v různých médiích padla nejedna výzva k omezení konzumace hovězího masa, někdy je to v zájmu vlastního zdraví, poslední dobou dokonce v zájmu celého životního prostředí a udržitelnosti života na naší planetě. Vegetariáni a zastánci práv zvířat by v otázce, zda přistoupit k omezení chovu skotu pro záchranu planety, měli okamžitě naprosto jasno. Ale, není tomu zase tak dávno, co byla publikována studie, ze které je patrné, že dávat rovnítko mezi omezení chovu skotu a snížení produkce skleníkových plynů není tak docela správné, jak by se mohlo „dobrotrusům“ s jednodušším pohledem na svět na první pohled zdát.

Vědci odhalili, že snížení produkce hovězího masa, resp. omezení stavů skotu nemusí vždy a všude vést ke snížení emisí skleníkových plynů. A možná, že v globále je tomu právě naopak.*

Více informací si přečtete ve Farmáři č. 6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *