Stavby pro ŽV

Uznávaný odborník na stájové technologie doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., pracoval 47,5 roku ve VÚŽV v Uhříněvsi i ve vrcholových funkcích. Je autorem desítek knižních publikací, stovek odborných článků, metodik, tvůrce technologií ustájení. Je nositelem nejprestižnějšího zootechnického ocenění – Tauferovy medaile. V současné době je na volné noze, spolupracuje s odbornými časopisy, je lektorem odborných programů, vystupuje na seminářích, je specialistou–technologem a spolupracuje s chovateli, projektanty, pedagogy i poradci. Kromě skotu je jeho láskou také včelaření.

V poslední době se hodně hovoří o významu ustájení v době stání na sucho a v tzv. tranzitním období. Mnoho chovatelů řeší modernizaci těchto prostorů jako poslední. Dělají chybu?
Na tuto otázku lze dát docela jednoznačnou odpověď. Ano, dělají chybu! Totiž toto období je pro krávy velice kritické. Je to poslední fáze vývoje plodu, kde jsou zvířata více než citlivá na jakoukoliv „nedostatečnost“ v chovu, v péči, ať je to v krmení, resp. výživě, ustájovacího komfortu, vlastní ošetřování či manipulaci se zvířaty. Bohužel, jsme svědky toho, že tato kategorie na sucho stojících krav, tranzitních či těsně před otelením je povětšinou chápána jako kategorie nic nepotřebující, protože nic nedává a „jenom žere“. Je to mnohdy kategorie tzv. doběrná. Vzduch okolo nich by se dal krájet, v létě nadměrné teplo, plno much, vody tak pro zalévání kaktusů, a naopak v zimě kape voda ze stropů i zábran. Podestýlka neodklízená, mokrá!
Takovéto odchovny vskutku zlikvidují jakýkoliv projev pozitivní manifestace sebelepšího genetického potenciálu jalovic i krav s vynikajícím původem.
Takže, ta hlavní chyba spočívá v nepochopení významu této kategorie. Ta totiž dává chovateli telata, která tvoří základ pro úspěšný rozvoj stáda.
Tedy, když modernizace stájových objektů, tak jenom taková, která dá chovaným zvířatům potřebnou kubaturu stájového vzduchu, dostatek ustájovací plochy, čistý vzduch a suché lože.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *