Šumavský angus míří hned na talíř

Chovatel Václav Silovský hospodaří v Soběsukách u Nepomuku. Před více než sedmi lety založil společnost s ručením omezeným Šumavský angus. Postupně budoval stádo aberdeen angusů čítající až stovky krav, rovněž přibíral pozemky od zkrachovalého družstva a nyní pase a seká 318 hektarů. Před měsícem otevřeli se synem v Soběsukách restauraci, kde počítají s odbytem vlastních vykrmených zvířat.

Václav Silovský začal hospodařit v Soběsukách v roce 1993, v obci, kde rodina Silovských provozovala hospodu už od konce 19. století až do 70. let minulého století. Chov masného skotu plemene vznikl na základě dovozu dvanácti březích jalovic z Kanady. Postupně jej rozšiřovali na současný stav sto krav. Jediným zdrojem příjmů až do letošního roku byl prodej zástavových zvířat, o hmotnosti kolem 200 až 300 kg, většinou ostatním chovatelům. Tradiční vývozci do zahraničí, například do Itálie, o anguse zájem nemají: „černý neberou,“ říká Silovský.

Bez dotací to nepůjde
„Bez dotací masný skot dělat nelze,“ tvrdí Václav Silovský, který získal kvótu na šedesát pět krav, tedy méně, než dnes představuje základní stádo. To především díky již kritizovanému předpisu, kdy se prémiová práva netýkala březích jalovic a bral se pro přidělení stav k 31. březnu 2003, tedy k datu, kdy ještě nejsou všechny jalovice otelené. V nevýhodě se tak ocitli především chovatelé, kteří stáda rozšiřovali.
Kromě dotace na krávy bez tržní produkce mléka mají ještě v Šumavském angusu nárok na podporu pro oblasti LFA, protože se Soběsuky nacházejí v O2. Z celkové plochy 318 ha zhruba na dvou třetinách pasou a zbytek se seká a suší na seno, to pak balíkují a krmí v zimě. Krmná dávka je tak v létě pastva a v zimě seno, vždy s doplněním minerálních lizů a zcela bez příkrmu. Zvířata jsou celoročně na pastvě venku, seno jim zakládají denně do kruhových krmelců nebo volně.
Přes léto je rozdělí do tří stád, v každém je jeden plemenný býk tak, aby na něj vyšlo kolem třiceti krav. Využívají především přirozenou plemenitbu, letos i několik jalovic inseminovali. Stádo je zařazené v kontrole užitkovosti. V letošním roce při vážení ve 120 dnech věku dosáhli průměrného denního přírůstku u býčků 1,48 a u jaloviček 1,22 kg. Ročně projde v průměru jeden býček odchovnou plemenných býků. Letos měli velmi úspěšného na odchovně u Jana Zatloukala, druhý den po dražbě jej prodali za 74 tisíc korun. Plemeník Lovec ZAA–493 se narodil 16. 3. 2003, v testu přirůstal 1942 gramů a od narození 1504 gramů. Získal celkové hodnocení 75 bodů.

Pravidla od stolu
Zdrojem příjmů jsou i dotace, znamená to však dodržovat daná pravidla. Jedním z nich je povinnost sklidit travní porosty do 15. července. „Letos to nešlo, stále pršelo, kdo posekal, nesklidil. Abychom splnili podmínky, museli jsme posekat také a kvůli tomu nám zarostlo třicet hektarů luk.“ stěžuje si Václav Silovský a nechápe, proč nemohou být podmínky stanoveny podle zemědělců a nikoli od úřednického stolu.
Čeho se mu nedostává, jsou i včasné informace. Podmínky pro dotace musí pracně shánět a mnohdy se mu zdají být nejasné. Zlepšení snad přinese nově zřízené Zemědělské informační a poradenské centrum Plzeňského kraje. Syn, také Václav, který chtěl získat podporu z programu pro mladé zemědělce, také díky tomu, že o ně podal neúplnou žádost, žádné peníze nedostal.
Chovatele trápí i změny v označování zvířat. „Někdo si vzpomene, že má být na visačkách nové logo a musí se měnit čísla.“ Největší problém je přečíslovat dospělá zvířata. Navíc zvířata celoročně venku mají problémy s jejich ztrácením.

Vlastní odbyt
Silovští, otec i syn, se vzděláním v potravinářském oboru, začali přemýšlet, jak využít všech možností. V roce 2003 se rozhodli pro vybudování restaurace. V prostorách bývalé rodinné hospody před měsícem otevřeli Steak house, který dýchá venkovskou atmosférou. Systém zásobení anguským masem začíná porážkou na zakázku na jatkách, tady maso čtyři dny odvěsí a majitelé jej pak převezou rozbourané a vakuově zabalené do soběsucké restaurace, kde jej naloží do oleje a hostům nabídnou na jídelním lístku.
V současné době však již Václav Silovský pracuje na vlastní bourárně a výrobně vedle restaurace a do budoucna by chtěli nabídku rozšířit i o prodej ze dvora a vlastní produkty. Časem snad přibude i penzión. Zájem o steaky za první měsíc provozu vypadá slibně. Porážejí zatím z chovu vyřazené jalovičky nebo býčky o hmotnosti 350 až 400 kg. Celoroční nabídku chtějí zajistit porážkou zvířat o rozdílné hmotnosti, nikoli změnou sezónního telení.
Václav Silovský má za sebou leta tvrdé práce, ale optimismus neztrácí: „Jsem rád, že to dělám, jsem svým pánem a v hezké přírodě.“

Komentáře ke článku 1

  • Silovský V.st.

    Tento blábol nemá na internetu co délat.Ten,kdo to popisuje je úplně mimo /nechci to pojmenovat /a co to vyvěsil na tyto moje stránky je absolutně neznalý poměrů.

    Silovský V. zakladatel a provozovatel firmy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *