Svatý Ambrož dohlížel na perníky

Letošní výstavu PragaAgro si nenechali ujít ani příslušníci a příznivci cechu cukrářského. Společenstvo cukrářů České republiky (SCČR) připravilo v pražských Letňanech při příležitosti 280. výročí založení svého spolku rozsáhlou expozici včetně kavárny. Hlavním tahákem se ale stala soutěž o nejhezčí vánoční betlém z perníku.

Pořádající Společenstvo prošlo po dobu své historie bouřlivým vývojem. Dnes má zhruba 1500 členů ve 14 regionech celé ČR. Základním článkem jsou oblastní organizace a odborné sekce. Společenstvo je řádným členem Světové unie cukrářů zvané UIPCG a kolektivním členem Hospodářské komory ČR a Sdružení podnikatelů ČR.
Posláním společenstva je podle slov senátora SCČR Milana Vojtěcha především sdružovat cukráře a poskytovat jim základní orientaci jak v legislativě, tak v novinkách z oboru (např. informace o surovinách, výrobcích apod.). Lenka Sidunová z krajské organizace Liberec k tomu dodává: „Naše členy informujeme především prostřednictvím bulletinu, seminářů a výročních konferencí, pro širší veřejnost slouží prezentace na výstavách. Za neméně důležité považuji vychovávání nastupující generace již na středních odborných školách, především pomocí seminářů nebo rozličných soutěží.“ Další nezbytností je větší spolupráce mezi školami a dílnami a s tím související korekce počtu učňovských škol, které podle slov Lenky Sidunové nejsou často schopny zajistit pro své absolventy odpovídající uplatnění v oboru.
Expozice Společenstva cukrářů ČR se skládala z pětadvacetipatrových prosklených a osvětlených skříněk se soutěžními výrobky. Dále měli návštěvníci možnost shlédnout panely popisující historii českého perníkářství a cukrářství.
Soutěže o nejlepší ztvárnění vánočního betlému se zúčastnilo 12 finalistů, z nichž mnozí své dílo připravovali několik měsíců. Odborná porota udělila nakonec tři první místa. Zlatou medaili za nejlepší perníkový exponát si odvezli Julie Chadimová, Pavel Janoš a Jarmila Janurová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *