Telata potřebují sucho a čisto

Původně slovanská osada Zábřeh vznikla na levém břehu řeky Moravská Sázava; její hlavní funkcí bylo zřejmě chránit brod přes řeku. První zmínka o Zábřehu se nachází na listině brněnského zemského sněmu z roku 1254. Město založili někdy ve druhé polovině 13. století německy mluvící kolonisté, kteří přišli patrně z přelidněného německého Saska. V roce 1278 byl Zábřeh už městem. Aktuálně zde žije téměř 14 tisíc obyvatel.

Ačkoliv Zábřeh patří mezi průmyslová města, daří se zde i zemědělství. Jedním z příkladů je Agrodružstvo Zábřeh.

Tento zemědělský podnik hospodaří na výměře 2000 hektarů zemědělské půdy, z nichž zhruba polovinu zaujímá půda orná a polovinu trvalé travní porosty. Na orné půdě se pěstují obilniny (pšenice na 390 ha, ječmen na 55 ha, dále zde najdeme řepku na 210 ha, kukuřici na 165 ha, vojtěšku na 120 ha a luskovinoobilné směsky na 40 hektarech.

Podnik se zabývá chovem masného i dojeného skotu. Ve střediscích Kosov a Jestřebí najdeme masný skot plemene limousin. Základní stádo tvoří 150 matek. Narozené jalovice se využívají do obratu stáda, býčci putují na výkrm.

Po dosažení porážkové hmotnosti se v bludovských jatkách ve mzdě porazí. Před dvěma roky zbudovalo Agrodružstvo vlastní zrací místnost, ve které dochází k vyzrání masa při teplotě 0 až 1 stupeň Celsia. To se doteď prodávalo v klasických desetikilogramových balíčcích obsahujících různé části jatečného těla. V poslední době se však podle zootechnika Petra Plutze množily dotazy na nákup pouze jednoho druhu masa. „Proto zavádíme i tento systém a zároveň uvádíme do provozu výrobnu masných výrobků. Také rozvážíme do hotelů či restaurací a prodáváme ve vlastní prodejně,“ říká Petr Plutz.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *