V chovech prasat bez antibiotik

Dánsko bezpochyby patří k zemím s nejlépe fungujícími programy na snižování dávek antibiotik v chovech prasat. Jejich spotřeba od roku 2009 významně poklesla a například v roce 2015 byla přepočtená spotřeba antibiotik na jedno chované zvíře o 22 % nižší.

K velkému posunu došlo zejména v redukci tetracyklinových preparátů. U některých kriticky významných antibiotik je však situace velmi nepříznivá. Například u colistinu, jehož spotřeba se od roku 2009 prakticky zdvojnásobila, a to ze 409 na 825 kilogramů. Zvyšující se spotřeba colistinu, který se používá zejména u selat po odstavu, je nežádoucí z toho důvodu, že antibiotika tohoto typu se používají také v humánní medicíně při léčbě bakteriálních infekcí u lidí.
Přestože při používání antibiotik se striktně dodržují ochranné lhůty, část spotřebitelské veřejnosti s argumentací přítomnosti antibiotik odmítá konzumovat vepřové (ale i drůbeží) maso. Na podporu spotřeby vepřového masa proto například někteří dánští chovatelé zareagovali tak, že přestali antibiotika používat úplně.
Dodržení tohoto závazku však v žádném případě není  jednoduché. Základním předpokladem je vysoká zdravotní úroveň v chovu. Té by mělo napomoci jak zavedení přísné zoohygieny, tak dodržování preventivních opatření, včetně vakcinačních programů a používání premixů s obsahem zinku.
Speciálními známkami, které dostanou všechna selata po narození, jsou označena zvířata, která nebyla ošetřena antibiotiky (v případě jejich použití u konkrétního zvířete je známka odstraněna). V praxi lze tímto způsobem vyprodukovat 60 až 80 % ze stavu vykrmovaných zvířat. Ovšem za cenu zásadního zvýšení pracnosti. Cena prasat z tohoto systému je proto v porovnání s běžnou jatečnou produkcí vyšší. Každé prase se známkou označující celoživotní absenci antibiotik tak vykupují například na jatkách Danish Crown v přepočtu o 350 Kč dráže. Zbývá dodat, že v Dánsku je o produkci prasat bez antibiotik zájem. Momentálně je do uvedeného systému zapojeno 23 farem s týdenní jatečnou produkcí mezi třemi až čtyřmi tisíci kusy s tím, že další bezmála stovka farem je na čekací listině.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *