V Havlovicích si oblíbili redholštýnky

Společnost Svobodné hospodaří na 925 hektarech zemědělské půdy, z níž je 533 orné a vysoký podíl – bezmála 400 ha zaujímají louky a pastviny. Jak říká její ředitel a předseda představenstva Karel Jansa, celý podnik spadá do LFA. „Dominantní je klasická zemědělská činnost, tedy rostlinná a živočišná výroba. Kromě toho provozujeme také opravárenství a služby,“ představuje podnik Jansa. Rostlinná výroba zajišťuje především krmný fond pro zdejší skot, část produkce, především řepka z plochy asi padesáti hektarů, se prodává. Z výměry orné půdy připadá nejvyšší podíl na ozimou pšenici, průměrně se zde pěstuje na 140 hektarech. Z dalších obilnin zde najdeme na 40 ha žito, na 30 ha ječmen ozimý a na malé výměře oves. Zhruba na 90 hektarech zde pěstují kukuřici na siláž a přibližně deset ha připadá na jetel. Jak říká ředitel podniku, vojtěšce se zde nikdy moc nedařilo. Zdejší pozemky jsou poměrně svažité, a proto se zhruba před deseti lety havlovičtí rozhodli chovat na části z nich skot bez tržní produkce mléka. Volba padla na plemeno charolais, jehož plemeníky začali připouštět zprvu na dojnice vyřazené ze základního stáda. Dnes je zde zhruba 30 matek. Organizace chovu je podle slov Karla Jansy co nejjednodušší: „Porody probíhají ve stáji zhruba v období konec dubna až počátek června. Díky tomu jsou telata silná a mají dostatek mléka od matek. Pak skot vyženeme na pastvu, kde setrvá do konce října,“ přibližuje postup ředitel společnosti. Hlavní pozornost ale patří v Havlovicích dojnicím. Aktuálně se zde chová zhruba 250 příslušnic plemene red holštýn. Stádo vzniklo křížením s českým strakatým skotem, a proto ještě není většina dojnic stoprocentními redkami. Mohou se však pochlubit užitkovostí na úrovni 9100 kilogramů mléka spolu se solidním obsahem složek – 3,8 % tuku a 3,49 % bílkovin. Jak říká Karel Jansa, mlékárna Pragolaktos si denně z podniku odváží zhruba šest tisíc litrů za aktuální cenu 8,30 Kč. Více informací si přečtete v Zemědělci v regionu pro Královéhradecký kraj

http://youtu.be/0HuuTiMYJGc

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *