V Praze se býků nebojí

Hlavní město naší republiky je známé svou rozmanitostí historických památek i krajiny. Na jeho severozápadním okraji jde ta rozmanitost ještě dál, než byste asi čekali. Na dohled od ruzyňského letiště, v objektu prostorného statku najdeme farmu Zadní Kopanina, na které hospodaří rodina Hrabánků. A pár metrů od statku je i cíl našeho dnešního zájmu – výkrmna býků pro stovku kusů.

Začátky rodinné farmy nesahají hluboko do historie. Naopak, podnikání rozjeli bratři Hrabánkovi ve zcela jiném oboru – ve stavebnictví. Před osmi lety ale přišla krize a bratří přemýšleli, čím svoje podnikání oživit. „K zemědělství jsme měli vždy blízko, i když jsme se tím nikdy neživili,“ říká Luboš Hrabánek, na jehož bedrech leží většina zemědělských činností. Začátky spočívaly především v chovu koní, pak přibyl výkrm prasat a nakonec skot. Původně se jednalo o dvacet býků na výkrm, kteří byli ustájeni v prostorách statku, postupně rekonstruovaných.
V roce 2012 se naskytla možnost koupit nedaleký opuštěný kravín v dezolátním stavu. Stáj typu K-96 s původně vazným ustájením pro krávy se během jednoho roku svépomocí měnila ve skupinové kotcové ustájení pro výkrm býků na hluboké podestýlce.
V lednu 2013 se naskladnili první býci. Stáji však pořád něco chybělo. Ruční krmení dávky sestávající ze senáže, sena, mláta a jadrné směsi bylo nejen velice pracné, ale také umožňovalo ve 24 měsících věku dosáhnout živé hmotnosti v průměru jen okolo 650 kilogramů. „Pak jsme měli možnost vidět systém automatické krmení od společnosti GEA a bylo rozhodnuto,“ komentuje největší změnu ve vlastním zemědělském podnikání Luboš Hrabánek.

Více si přečtete v titulech Zemědělec a Farmář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *