Vejce jako vejce

Jestliže na domácím trhu se nabízejí prakticky jen slepičí vejce a produkty z nich, v zahraničí je doplňují i vejce jiných druhů na farmách chované drůbeže, včetně běžců. Celosvětová produkce i spotřeba vajec tzv. minoritních druhů drůbeže – kachen, husí, křepelek, pštrosů, perliček a bažantů - stoupá. Největším producentem ostatních vajec je Asie, kde se vejce uvedených druhů tradičně konzumují.

Například v Číně jsou oblíbená kachní vejce, a to čerstvá solená, ale i s embryem po 18 dnech inkubace (balut) nebo tzv. černá vejce po pěti měsících konzervace (pidan). Vejce ala balut, které obsahuje tekutinu, embryo, žloutek a bílek je populární také na Filipínách, ve Vietnamu, Laosu, Kambodži, Thajsku, Malajsii a v Indonésii. Připravuje se vařením nebo dušením po dobu 20 až 30 min a konzumuje se celý jeho obsah. Na Filipínách mají své místo smažené křepelčí vejce v těstíčku, označované kwek kwek, v Americe připravují na Den díkůvzdání i pečená bažantí vejce, naproti tomu ve Španělsku a Itálii si s oblibou dají pštrosí vejce. V Itálii a ve Francii jsou vyhlášenou specialitou vejce perliček, která mají oproti slepičím vejcím větší podíl žloutku, ale i vitamínů A a skupiny B. Díky pevnější skořápce lze vejce perliček skladovat bez problémů až 56 dní.
Na domácím trhu se lze setkat s křepelčími vejci. Japonská křepelka se vyznačuje vysokou snáškou, která v intenzivním chovu může dosahovat 250 až 300 vajec o průměrné hmotnosti 10 g. Křepelčí vejce jsou sice asi čtyřikrát menší než slepičí průměrné velikosti, ale mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují vitamíny (A, D, E,B1, B2, B12), stopové prvky (hořčík, fosfor, měď, vápník, zinek, železo), vysoce hodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, fosfatidy (lecitin), sacharidy a další specifické biologicky účinné látky, které příznivě působí při léčení kardiovaskulárních chorob, ekzémů, cukrovky, astmatu, poruch zažívacího traktu a výrazně posilují imunitu organizmu. Jsou výborným doplňkem stravy pro sportovce, ale i děti, seniory a těhotné ženy. Ale i v domácí kuchyni nabízejí široké využití, vyhledávané jsou zejména pro přípravu studených mís.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *