Věří v sílu přírody

Na veletrhu v Hannoveru jsme kromě expozic mnoha firem navštívili také tiskové konference. Jednu z nich uspořádala firma, která je průkopníkem a současnou světovou jedničkou v oblasti doplňkových látek rostlinného původu pro drůbež, prasata a přežvýkavce.

Na tiskové konferenci hovořili o otázkách využití rostlinných aditiv Markus Dedl, (generální ředitel Delaconu) a Jan Dirk van der Klis (ředitel pro produkci a inovace). Společnost Delacon zkoumá, vyvíjí a vyrábí produkty rostlinného původu již déle než 28 let. Zakladatel firmy Helmut Dedl si už před třemi desítkami let uvědomil obrovský potenciál trhu a jen s několika lidmi začal v Steyregg (Rakousko) jako první vyrábět doplňkové látky z bylin, koření a esenciálních olejů. Byl hluboce přesvědčen o tom, že by se něco mělo změnit, že se budou využívat přírodní alternativa k antibiotikům a syntetickým stimulátorům růstu, a to nejen pro ekologické, ale i pro konvenční zemědělství. Začal investovat do výzkumu a vývoje doplňkových látek rostlinného původu. V té době byly jeho myšlenky zesměšňovány, ale on pokračoval. Dnes tvoří fytogenní krmná aditiva nedílnou součást velmi široké škály krmiv pro hospodářská zvířata po celém světě a společnost je globální lídrem trhu v tomto segmentu. Fytogenní doplňkové látky obsahují více než 100 přírodních složek, které jsou součástí mnoha různých aktivních skupin přísad, jako jsou silice, hořkých látek, štiplavé látky, saponiny, flavonoidy, slizy a třísloviny. Fytogenní krmná aditiva má širší mechanismus účinku ve srovnání s chemickými, přírodně identickými jednotlivými látkami, což je dáno synergickým působením všech aktivních prvků v rostlinách, které jsou využívány. K zákazníkům společnosti patří výrobci premixů, minerálních krmiv a krmných směsi z celého světa, stejně jako velké zemědělské podniky. Hlavními trhy jsou Evropa a Střední východ, Severní Amerika, Asie a Tichomoří a Latinská Amerika. Firma dodává aditiva vyrobená z rostlinných extraktů a silic. Produkty vznikají nejen z bylin a koření běžně používaných v kuchyni, včetně tymiánu, česneku, oregana a skořice, ale i z exotických rostlin, jako je quillaja (mydlokor). Aditiva způsobují zlepšení zdraví zvířat v důsledku silnějšího imunitního systému, redukují výskyt zánětů střev, podporují optimální střevní flóru a snižují emise amoniaku. To vede k možnosti snížit terapeutického použití antibiotik na minimum.

 Podrobněji v časopisu Krmivářství 1/2017

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *