Výživa a krmení nejen pro přírůstek

Výživáři se při pátrání po nových krmivech či zkoumání účinků těch běžně používaných už dávno nezabývají pouze tím, po jakém krmivu prasata nejvíce přibývají na hmotnosti. Cílem výživářů a potažmo i krmivářů už dávno není jen maximální denní přírůstek. Jisté je, že přírůstek hmotnosti je u zvířat chovaných na maso velmi důležitý, ale pokud nefungují optimálně i další tělesné funkce, pak to ten přírůstek sám o sobě nezachrání.

Sójová mouka patří mezi oblíbená krmiva a je známá a používaná již desítky let i v krmných směsích pro prasata. Není divu, prasata po ní velmi dobře přibývají a v zemích, kde sóju pěstují opravdu ve velkém, je její cena celkem příznivá. Sójová mouka je primárně zdrojem bílkovin při krmení prasat, a vyšší podíl sójové mouky v krmné dávce prasat by mohl pomoci zmírnit dopad působení viru PRRS u infikovaných odstávčat. Svoji teorii prověřili ve výživářských pokusech a v červnu 2015 publikovali výsledky své práce na téma vlivu zkrmování sójové mouky na přírůstky a imunitní reakci prasat infikovaných virem PRRS.  Přidaná sójová mouka ve větším množství, než se standardně používá v obvykle používaných komerčních krmných směsích, pomáhá  selatům v boji s virem PRRS.

Krmná dávka obohacená tryptofanem, který je prekurzorem serotoninu, může chovatelům pomoci předcházet problémům s agresivitou zejména v případech, kdy jsou v průběhu chovu spojovány skupiny prasat. Udržení prasniček v klidu je důležité, protože pokud jsou agresivní, tak se mohou zranit, a chovatelům pak stoupají náklady nejen na krmení a veterinární péči.

U zvířat, kterým byl do krmiva přidáván alkohol, byl zjištěn statisticky významně vyšší průtok krve k srdci a červené víno mělo lepší vliv na kardiovaskulární systém. Krom toho bylo zjištěno, že hladina HDL cholesterolu, tedy toho dobrého, byla statisticky významně vyšší u obou „popíjejících“ skupin, zatímco hladina celkového cholesterolu nebyla ovlivněna. HDL (dobrý) cholesterol přepravuje LDL (špatný) cholesterol do jater, kde je metabolizován, což může napomáhat prevenci kornatění tepen, ateroskleróze a dalším problémům se srdcem.*

Ing. Ota Beran, Ing. Anna Marcinková, BM Profit

Podrobněji v NCH 11/2017.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *