Welfare, zdraví a biosekurita v chovech hospodářských zvířat

V současné době je vývoj zemědělské živočišné výroby charakterizován podstatnými a rychlými změnami. Postup od statických k dynamickým koncepcím a změny v produkčním zaměření nastolují nové problémy. Již nyní se i v našich podmínkách přesouvají požadavky na suroviny a potraviny živočišného původu ze stránky kvantitativní na stránku kvalitativní. Živočišná produkce hraje důležitou úlohu ve využívání půdy a přírodních zdrojů i ve zprostředkování vztahů mezi člověkem a biosférou. V zemědělsky vyspělých zemích Evropské unie současně se změnou orientace na zvýšenou ochranu životního prostředí dochází rovněž i na otázky související se zásadními etickými i humánními hledisky zemědělských produkčních procesů, které směřují k zajištění fyzické i biologické ochrany hospodářských zvířat s cílem dosažení jejich druhově přirozené životní pohody a pohodlí.

 

 

Práce z autorské dílny uznávaných specialistů – doc. MVDr. Pavla Nováka, CSc., a Ing. Gabriely Malé, Ph.D., prezentuje souhrnný návrh komplexního databázového systému hodnocení biosekurity, welfare a zdraví, využitelný pro jednotlivé druhy, resp. věkové kategorie hospodářských zvířat, kterým bude na jedné straně možné analyzovat aktuální úroveň biosekurity a současně na straně druhé navrhnout opatření nezbytná pro zlepšení úrovně biosekurity ve sledovaných chovech u daného druhu, respektive kategorie chovaných zvířat s ohledem na kvalitu produkovaných surovin a bezpečných potravin živočišného původu. Jeho pravidelné opakované využívání umožní porovnání dynamiky vývoje úrovně jednotlivých součástí biosekurity ve sledovaných chovech v průběhu času a jejího vlivu na úroveň zdraví a pohody chovaných zvířat. V případě vyhlášení mimořádných veterinárních opatření v dané oblasti bude možné využitím tohoto systému vytipovat nejrizikovější (nejzranitelnější) místa vyžadující zvýšenou pozornost.*

Více se dočtete v říjnovém číslu časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *