Za kusem kvalitního masa

První tři v soutěži Farma roku 2015 jsme již byli představeni v minulých číslech Farmáře. Čtvrté místo obsadila Ekofarma Bošina. Tento rodinný podnik najdeme v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, konkrétně v obci Vernéřovice nedaleko polských hranic. Jak název napovídá, farma hospodaří v režimu ekologického zemědělství a její hlavní specializací je chov skotu bez tržní produkce mléka. Najdeme zde ale celou řadu dalších hospodářských zvířat.

 

Farma, kterou vlastní Jan a Lucie Bošinovi, nemusíme znát jen díky loňskému úspěchu v soutěži Farma roku. Farma má na svém kontě také vítězství v soutěži Zemědělec roku za rok 2012 v kategorii Mladý farmář. Podnik má Certifikát na bioprodukty od kontrolní organizace KEZ a certifikát Broumovsko regionální produkt.

 

Historie zdejší farmy je poměrně mladá. Vše začalo před patnácti lety, kdy Jan Bošina ukončil studium na České zemědělské univerzitě v Praze. „Již tehdy můj bratr hospodařil v okolí Hory Svatého Šebestiána. Díky němu jsem dostal nabídku založit vlastní farmu na Broumovsku,“ vysvětloval Jan Bošina. Na zdejších pozemcích nikdo nehospodařil a vlastníci tehdy poměrně rádi půdu pronajali, dodal. Dnes má farma asi 350 hektarů.

Hned od začátku se Bošinovi začali orientovat na chov skotu bez tržní produkce mléka. Skot se zde nevykrmoval hned. V prvních letech se prodávala zástavová zvířata. V roce 2011 došlo k výraznému poklesu ceny za zástavový skot. Proto si Bošinovi zvířata nechali a začali je vykrmovat. „V té době jsme se museli začít více věnovat také kvalitě krmení a hodnocení přírůstku. Dalším krokem byla výstavba porážky masa. To se podařilo v roce 2012. Jak vzpomínala Lucie Bošinová, hned od začátku měla představu, vytvořit fungující provoz s prodejem výrobků přímo z farmy.

 

Více si můžete přečíst ve farmáři č.9/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *