Zajištění kvality rutinních analýz mléka v laboratořích ČMSCH, a. s.

V České republice je hlavním poskytovatelem analýz vzorků mléka pro kontrolu mléčné užitkovosti (KU) a pro proplácení mléka (zpeněžování) Českomoravská společnost chovatelů, a. s. Ve dvou akreditovaných laboratořích v Buštěhradě a v Brně se provádí ročně více než tři miliony analýz individuálních vzorků mléka pro KU a kolem 50 tisíc analýz bazénových vzorků pro účely stanovení ceny a hygienické kvality nakupovaného mléka. Postupné rozšiřování spektra laboratorních analýz a možnost jejich elektronického vyhodnocování umožňuje využívat výsledky rozborů mléka i pro sledování zdravotního a výživového stavu dojnic v rámci managementu stáda.

V současnosti slouží výsledky bazénových vzorků také jako podklad pro stanovení parametrů v rámci pravidel certifikace produktů v režimu jakosti Q CZ u producentů a zpracovatelů zemědělských produktů. Ve spolupráci s mlékárnami jsou nastavena pravidla a režim předávání výsledků analýz mléka Certifikačnímu orgánu pro produkty.

Požadovanou vysokou úroveň kvality rozborů vzorků mléka od přejímky až po vydání výsledků zajišťují laboratoře souborem opatření zahrnujícím mimo jiné nastavení přístrojů (kalibrace), opakovaná (kontrolní) měření vzorků, účast v mezilaboratorních porovnávacích testech apod.

Rutinní analýzy vzorků mléka jsou v laboratořích ČMSCH prováděny na automatických FTIR analyzátorech s projektovanou kapacitou až 500 zpracovaných vzorků za hodinu, které pracují na principu infračervené spektroskopie s využitím Fourierových transformačních rovnic

(zkratka FTIR). Tyto přístroje umožňují vedle stanovení základních složek (tuk, bílkoviny, laktóza) i stanovení minoritních složek mléka (močovina, ketolátky, kyselina citronová, mastné kyseliny).*

Ing. Pavel Kopunecz,

Ing. Romana Tučková,

Ing. Zdeňka Klímová,

MVDr. Petr Urban,

Českomoravská společnost chovatelů, a. s.,

Ing. Ondřej Elich,

prof. Ing. Oto Hanuš, Ph.D.

MILCOM, a. s., Výzkumný ústav mlékárenský

Celý článek najdete v NCh 10/2016

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *