Změna klimatu podněcuje růst kontaminace mykotoxiny

Přednášky fóra World Mycotoxin Forum (WMF) poukazují na hrozbu pro zdraví lidí a zvířat a globální trh. Řeší aspekty tématu „ mykotoxiny v měnícím se světě.“ Mnoho řečníků se shodlo na tom, že změna klimatu má jednoznačný dopad – a bude ho stále mít – na kontaminaci krmiv a potravin mykotoxiny. World Mycotoxin Forum, společné zasedání WMF a IUPAC (Mezinárodní unie pro čistou a aplikovanou chemii), mezinárodní sympozium o mykotoxinech, se konalo ve Winnipegu v Kanadě 6.–9. června 2016 s účastí více než 400 odborníků z celého světa.

V následujících letech se bude muset zemědělství vypořádat s problémy  mykotoxinů a jejich vlivy. Producenti obilí budou muset rozhodnout, jaké rostliny pěstovat, jak a kdy. Teplejší počasí bude znamenat vyšší napadení hmyzem a plísněmi, což zase povede ke zvýšenému používání pesticidů a fungicidů. Podle zástupců evropských agentur se v mnoha zemích se změnou klimatu zvýší výskyt mykotoxinů, což bude mít vliv na zdraví zvířat, lidí, kvalitu krmiva a potravin a globální obchod. „Všichni víme, že teplota se zvyšuje, a to znamená, že bude v některých oblastech více problémů s kontaminací mykotoxiny,“ řekla dr. Mari Eskolaová z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Potravinové řetězce budou muset počítat s větším množstvím modifikovaných mykotoxinů, jejich kombinací a synergickým negativním působením na zdraví.  „Budeme muset akceptovat, že v potravinách bude více mykotoxinů? Musíme akceptovat nižší kvalitu? Budeme souhlasit s používáním  více fungicidů a pesticidů pro výrobu krmiv a potravin? Změna klimatu je jedním z klíčových problémů – nejen v souvislosti s mykotoxiny – ale z důvodu rizika obecně,“ říká Dr. Vittorio Fattori z Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Společného výboru odborníků FAO/WHO  pro potravinářská aditiva (JECFA). Mnozí odborníci k tomu dodali, že nedostatek potravin může být způsoben vysokými hladinami  mykotoxinů v některých částech světa. V oblastech, kde jsou konzumovány vysoké koncentrace, dojde ke zvýšení některých typů rakoviny, chronických onemocnění a k dlouhotrvajícím dopadům na rozvoj dětí a mladistvých. U zvířat určených k produkci potravin zaznamenají zemědělci sníženou produktivitu a vyšší úhyny. Kromě důsledků pro bezpečnost potravin a krmiv bude zvýšená kontaminace mykotoxiny znamenat také obrovské problémy s ekonomikou nejvíce zasažených zemí, zejména pokud jde o jejich možnost vyvážet komodity na trhy s jejich nízkými hladinami.  Například v Africe došlo ke ztrátě 670 milionů dolarů v důsledku překročení maximální hladiny mykotoxinů u exportních zemí, jak řekl Ranajit Bandyopadhyay z Africké unie. Aktualizovaná zpráva USDA (ministerstvo zemědělství USA) naznačuje, že ztráty na příjmech kvůli obsahu mykotoxinů mohou dosáhnout více než 1,6 miliardy dolarů ročně. V důsledku změn klimatu budou pravděpodobně tyto ztráty v budoucnosti vyšší.  „Zvýšený výskyt vysokých koncentrací mykotoxinů je skutečností a hlavní příčinou je změna klimatu,“ řekl Frans Verstraete, M.Sc., generální ředitel pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise (EK), agentury odpovědné za stanovení maximálních limitů mykotoxinů v EU. Evropská komise došla k závěru, že pro dosažení udržitelné situace je třeba komplexní přístup. Takový, který bere úvahu jak hledisko zemědělské , tak i životního prostředí. EK hodlá pro zmírnění rizik kontaminace mykotoxiny v budoucnosti rozvíjet tuto komplexní strategii.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *