Zpracuje kukuřici i obilniny

I tento rok měla na mezinárodním veletrhu Země živitelka firma RomiLL svoje zastoupení. Dominantou výstavní plochy této brněnské společnosti specializující se na zpracování sklízeného zrna byl bezesporu mobilní drtič vlhkého zrna RomiLL M2. Všechny typy drtičů vlhkého zrna od firmy ROmiLL jsou technologickým článkem dělené sklizně vlhkého zrna a jeho silážování.

Použití strojů je široké – od kukuřice až po všechny druhy obilovin. Typ M2 nachází využití v podnicích chovajících skot, ale po přestavění mlecích spár je schopen zpracovat zrno i na strukturu vhodnou pro monogastrická zvířata.
Vymlácené zrno putuje z mlátičky do násypky drtiče (až 9 m³, tedy přibližně jeden zásobník běžné sklízecí mlátičky), v němž se zpracuje a nakonzervuje. Takto upravený produkt s optimální vlhkostí 30 až 40 procent je při maximálním vytěsnění vzduchu dále uskladněn – nejčastěji lisováním do vaků. Krmivo vyrobené tímto způsobem obsahuje více vodorozpustných cukrů, je lépe stravitelné a má vyšší využitelnost rozpustného dusíku. Navíc optimalizuje poměr škrobu v bachoru a tenkém střevě, a tím snižuje výskyt acidóz.
Doposud firma RomiLL vyrobila podle slov jednatele Martina Vopálky 26 kusů tohoto stroje, které se kromě odbytování v České republice prodávají i do jedenácti dalších zemí. „Mezi hlavní odběratele patří Německo, Velká Británie, Slovinsko a Finsko, úspěch s typem M2 máme ale i na dalších trzích, například v Itálii, Nizozemsku nebo v některých východoevropských státech,“ upřesňuje Martin Vopálka.
K pohonu stroje postačí farmáři traktor o výkonu 120 koní a výkonnost tohoto typu dosahuje až 45 tun krmiva za hodinu, což bohatě stačí k obsluze dvou souběžně pracujících sklízecích mlátiček. Poslední částí technologické linky pro zpracování vlhkého zrna je silážní lis, jenž dodává na český trh firma Eurobagging.
Novinkou u modelu pro rok 2004 je podle jednatele firmy zdokonalení pohonu od traktoru přidáním dvou úhlových převodovek, čímž se výrazně zlepšil úhel hnacího kardanu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *