17.02.2012 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chov drůbeže jako specializovaná disciplína

Pro farmu rodiny Kadeřávkových ve Věkoších u Hradce Králové je chov drůbeže jedinou disciplínou živočišné prvovýroby. V rámci této specializace chovatelé již bezmála dvacet let nabízejí drobnochovatelům odchované kuřice, rozkrmená brojlerová kuřata a krůty. V posledních letech se odbyt produkce východočeské rodinné farmy ustálil na počtu šestnáct tisíc kuřic, devět tisíc brojlerů a o tři tisíce méně krůt za rok.

Rodinnou farmu založili Jiří s manželkou Zdenou v roce 1993, kdy získali v restituci stáje v nichž bývalé JZD Piletice chovalo skot a prasata. Postupnými rekonstrukcemi i za cenu využití již použitých technologií krmení a napájení se chovatelům podařilo rozjet naplánovanou drůbežářskou specializaci, která doplňuje i rostlinnou výrobu. Dnes jsou čtyři provozované haly – dvě pro odchov kuřic a po jedné pro výkrm brojlerových kuřat a krůt – vybavené moderními krmicími a napájecími technologiemi, to znamená kloboukovými krmítky a kloboukovými nebo niplovými napáječkami. Pokud jde o obhospodařovanou výměru, tak v současné době Kadeřávkovi obhospodařují 130 ha zemědělské půdy. Z této výměry je 120 ha orné a zbývající podíl deseti hektarů připadá na louky. Asi na třetinové výměře orné půdy pěstují obilniny (na 10 ha kukuřici, na 25 ha pšenici, na 3 ha ječmen a na 7 ha tritikale), které jsou vzhledem ke specializaci základem krmných směsí. V rámci rostlinné výroby ještě pěstují na třiceti až čtyřiceti hektarech cukrovou řepu, kvůli osevnímu postupu pak zhruba na stejné výměře dělají řepku, dále žluté proso a brambory.
„Pro kuřice a brojlery si mícháme krmné směsi z našeho obilí a ve vlastní míchárně. Krůtám ale sypká směs nevyhovuje, atak si necháváme z naší úrody a nakoupených doplňků připravovat granule. S odstupem času mohu konstatovat, že pořízením mobilní míchárny jsme docílili jak významného snížení nákladů na krmení, tak jsme dostali pod kontrolu kvalitu krmných směsí. A to je faktor, který významně ovlivňuje také kvalitu finálnímu produktu, ať už to jsou kuřice, brojlerová kuřata nebo krůty. V této souvislosti pak zbývá ještě doplnit, že Veškerou jednodenní drůbež odebíráme jen z prověřených chovů a líhní, “ uvedl zakladatel rodinné farmy Jiří Kadeřávek.

O kuřice je zájem
Zajímavou nabídku drůbežářské trojkombinace rodinné farmy ve Věkoších využívají samozásobitelé vajec a drůbežího masa nejen z východočeského regionu, ale také z Libereckého nebo Olomouckého kraje.
Pokud jde o kuřice, tak Kadeřávkovi vyzkoušeli hned několik produktů, ať už to bylo z rodičovského chovu na farmě v Přemyslovcích nebo z Líhně Studenec. Posledních šest let východočeští farmáři spolupracují s akciovou společností Integra Žabičce, od níž odebírají jednodenní kuřata hybridní kombinace Moravia (BSL – černá, Barred – žíhaná), dále dvě kombinace Bovans (Brown – hnědá, Sperver – kropenatá) a od letošního roku hybrid Dekalb White (bílý).
„Zástav bílého hybridu podobného leghornce vyvolala poptávka nejen po bíle zbarvených slepicích, ale také požadavek na vejce s bíle zbarvenou skořápkou. Jsme omezeni ustájovacími kapacitami, v jedné hale můžeme jednorázově naskladnit asi pět tisíc jednodenních kuřat. Ročně odchováme okolo 16 000 kuřic s tím, že dvě třetiny jich prodáme na jaře a zbývající třetinu na podzim. Jarní turnus vychází někdy na konec března, respektive tehdy, až jsou kuřice ve věku nejméně deset týdnů. Mezi našimi zákazníky je stále větší zájem o podzimní kuřice. Někteří z nich si doplňují ztráty v hejnu například po řádění škodné, jiní jsou zase rádi, když na Vánoce mají vlastní vejce,“ navázal syn Jiří, na něhož otec v loňském roce farmu převedl.

Brojlery a krůťata na dokrmení
Nabízená brojlerová kuřata reprezentují kombinaci Ross 308, která Kadeřávkovi odebírají z líhně Habry ve čtyřech zástavech a celkovém počtu devět tisíc kusů.
„Jestliže dříve jsme většinu brojlerů prodali mezi lidi na dokrmení, dnes převažuje zájem o kuřata v jatečné hmotnosti. Brojlery vykrmujeme déle a do vyšších hmotností, než je běžné v intenzivních chovech. Kromě kompletních krmných směsí brojlerům v poslední fázi výkrmu zkrmujeme i brambory a dostáváme se na porážkovou hmotnost okolo tří kilogramů. S první probírkou nejtěžších kuřat začínáme nejdříve v osmi týdnech, spíše však později. Maso déle vykrmovaných kuřat je vyzrálejší a u našich zákazníků se těší velké oblibě,“ prozradil mladý farmář dále.
V rámci drůbežářské výroby pak výkrm krůt představuje zatím poslední aktivitu zmiňované rodinné farmy v živočišné prvovýrobě. K tomu účelu využívanou halu třikrát do roka chovatelé naskladňují jednodenními krůťaty těžké kombinace Big 6. Ta odebírají od společnosti Xavergen, a. s., která si nechává svoje násadová vejce líhnout na Slovensku a v Polsku.
„Vyzkoušeli jsme líhně na obou místech a po získaných zkušenostech upřednostňujeme krůťata z Nitry. Stejně jako v případě brojlerových kuřat se naši zákazníci přeorientovávají na již vykrmené krůty. Z celkového počtu šest tisíc naskladněných krůťat jich více než třetinu, respektive dva a půl tisíce máme v jatečné hmotnosti na Vánoce, další zástav v počtu okolo tisíce krůt vyskladňujeme na Velikonoce. S teplejším počasím pak stoupá zájem o rozkrmená krůťata, která nabízíme jako tříkilová. Naše farma oslovuje samozásobitele vajec a drůbežího masa nejen z našeho regionu, ale i vzdáleného okolí. Naší prioritou byla, je a bude kvalita, odchovanou a vykrmenou drůbeží počínaje a zákaznickým servisem konče. V této souvislosti pro naše zákazníky chystáme rozšíření nabídky krmných směsí ještě o chovatelské potřeby a vybavení. A vzhledem ke zvyšující se poptávce po vykrmované drůbeži připravujeme zprovoznění malých jatek. Na porážku by pak mohla navazovat provozovna zaměřená na výrobu a prodej drůbežích specialit. I když současná doba zemědělství nepřeje, rád bych pokračoval v tradici, která napřesrok završí svou dvacetiletou historii,“ prozradil v závěru své plány úřadující majitel rodinné farmy.

Klíčová slova:
– Firma Jiří Kadeřávek zemědělská výroba, která byla založena v roce 1993 sídlí ve Věkoších u Hradce Králové
– V rámci živočišné výroby se na rodinné farmě specializují na chov drůbeže
– Pro potřeby malochovů mají v nabídce kuřice a rozkrmená brojlerová kuřata a krůťata

Napsat komentář

Napsat komentář: Jiří Suchánek Zrušit odpověď na komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down