Seminář o silážování a zdraví končetin dojnic

Společnost Hansa obchodní s. r. o. uspořádala ve spolupráci s firmou Mikrop Čebín a. s. 20. února silážní seminář v sále Clarion Congress Hotelu v Českých Budějovicích. Jako každoročně se na něm shrnuly výsledky hodnocení kvality krmiv zejména v jihočeském regionu, pozván byl host ze zahraničí a mluvilo se i o onemocnění paznehtů a jejich léčení.

Za rodinnou společnost Hansa obchodní s. r. o. přivítala přítomné Lenka Hansová a předala slovo přednášejícím. Společnost se zabývá výrobou kompletních a doplňkových krmných směsí pro hospodářská zvířata, prodejem surovin, minerálních krmných směsí a lizů i silážních konzervantů a nabízí služby a servis související s výrobou krmných směsí, tedy skladování, rozbory či optimalizaci krmných dávek.

Výsledky hodnocení krmiv z regionu, posouzení kvality senáží a siláží za rok 2017 hodnotil Ing. David Attendorn (Hansa obchodní s. r. o.). Travní a jetelotravní siláže obsahovaly průměrně 34,4 % sušiny, 13,6 % dusíkatých látek, 26,6 % vlákniny a 0,09 % kyseliny máselné. V jetelových silážích bylo 34,4 % sušiny, 17, 2 % dusíkatých látek 24,7 % vlákniny a 0,02 % kyseliny máselné. Kukuřičné siláže v jihočeských chovech měly 34 % sušiny, 35,3 % škrobu, 17,1 % vlákniny a žádnou kyselinu máselnou.

Ing. Attendorn se dále zmínil o nových trendech ve výživě dojnic a jejich provozním ověření. Ve dvou chovech se testovalo u dojnic použití chráněných aminokyselin, konkrétně lyzinu. K tradičním krmným dávkám se podávalo 13,5 g čistého lyzinu na kus a den. Předpokládaný poměr lyzinu a metioninu je 3,1 : 1 a podíl lyzinu byl navýšen o 8–9 %. Na jedné z testovaných farem došlo jen přídavkem lyzinu ke zvýšení užitkovosti průměrně o 1,5 l mléka na krávu, na jiné farmě se užitkovost nezvýšila, ale stoupl obsah bílkovin v mléce o 0,08 %. Cena aminokyseliny lyzinu je poměrně značná, proto se doporučuje spíše ve stádech vysokoužitkových dojnic.

Zahraniční host, Gordon Marley (technical support manager Sill-All, Velká Británie) si připravil přednášku na téma objemná krmiva očima zootechnika.

Po přestávce se MVDr. Soňa Šlosárková, Ph. D., věnovala zdraví paznehtů dojnic jako základu prosperujícího chovu. Hovořila o faktorech, které mají negativní vliv na zdraví paznehtů a popsala vznik, identifikaci i terapii v případě digitální dermatitidy, nekrobacilózy a vředů. Seznámila posluchače také se softwarem využitelným pro zaznamenávání nemocí a léčení, stejně jako s atlasem nemocí končetin.*

Podrobněji v časopisu Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *