15.08.2025 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Francouzské sýry obsahovaly listerie – RASFF zafungoval

Státní veterinární správa (SVS) informovala, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.

Název výrobku: CAMEMBERT LE père ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G  

                            COULOMMIERS MON père  CHV. 320G

Výrobce: S.E. Chavegrand Sas, Lascoux, Francie

 U spotřebitelů by se v ČR mohly ještě nacházet sýry s následujícími čísly šarží a daty použitelnosti:

Název výrobkuDatum spotřebyČíslo šarže
CAMEMBERT ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G17.08.2025C5179002
COULOMMIERS MON PERE CHV. 320G26.08.2025C5178064

Tyto sýry by lidé neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

Mimo těchto dvou šarží bylo na český trh dodáno v červnu a červenci ještě pět dalších šarží těchto druhů sýrů. V současné době jsou již po datu spotřeby.

Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byly sýry prodávány v obchodních řetězcích Makro a Kaufland. Do České republiky bylo celkem dodáno 170 kartonů sýrů po 12 až 14 kusech. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů stahování neprodaných balení sýra z prodejen, následně dojde k jejich neškodné likvidaci nebo vrácení zahraničnímu dodavateli.

Možná nebezpečí a jak jim čelit

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.*

Podle tiskové zprávy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.