Společnost ADDICOO uspořádala 18. září 2025 v Hustopečích konferenci ADDICOO Days 2025. Partnery a zákazníky na tuto událost pozvali jednatelé Ing. Bohumír Šimerda a Ing. Petr Šafránek. Program byl rozdělen na dopolední část a odpolední paralelní sekce zaměřené specificky na chov prasat (SWINE session) a chov drůbeže (POULTRY session).
Akce se zúčastnilo široké mezinárodní publikum ze zemí Latinské Ameriky, Maďarska, Polska, Rumunska, Filipín a dalších. Stěžejním tématem dopolední sekce byly monoglyceridy. Zuzana Machovcová, DVM, představila dopad specifických S&MCFA monoglyceridů na výkonnost, zdraví a výskyt salmonely u drůbeže a prasat. Renata Kučerová, DVM, poté navázala prezentací o mechanismu účinku monoglyceridů na imunitu a tepelný stres.
Odpolední program se věnoval specifickým problémům v produkci masa v kontextu zákazu antibiotických růstových stimulátorů (AGP) a legislativních požadavků EU.
SWINE session (Sekce prasat)
Sekce pro chovatele prasat se zaměřila na aktuální zdravotní výzvy. Marco de Mik ze Schothorst Feed Research (Nizozemsko) promluvil o řešeních problémů s výkonností a zdravím prasat po zákazu AGP. Jan Stibal z Českého svazu chovatelů prasat se bude věnovat produkci vepřového masa v EU z hlediska kvality, legislativy, životního prostředí a welfare.
Důležitou součástí programu byla prezentace výsledků přípravku Fortibac u prasat v EU, kterou představí Magdalena Přibilová. Marco de Mik následně shrnul problémy a řešení spojené se zdravím prasat, konkrétně s patogeny jako jsou E. coli, Salmonella a Clostridium.
POULTRY session (Sekce drůbeže)
Paralelní sekce pro drůbež se dotkla situace a výzev v produkci drůbeže po zákazu antibiotik, kterou představí asociovaný profesor Paweł Konieczka (Polsko). Edyta Tocha, DVM, z Polské národní drůbežářské rady bude hovořit o produkci drůbežího masa v EU, včetně témat kvality, legislativy, životního prostředí a welfare.
Zuzana Machovcová, DVM, představila výsledky přípravku Fotibac v chovu drůbeže v EU. Program uzavře Dr. Tamas Bukoweczky (Maďarsko), který se zaměřil na aktuální trendy v produkci drůbeže, současné zdravotní výzvy a praktické zkušenosti přímo z farem.
Informace z konkrétních přednášek přinese další vydání Našeho chovu.