10.10.2015 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agrobos Slatina - s Járou Cimrmanem v čele

Recept jak navýšit průměrné množství nadojeného mléka na jednu dojnici mají v podniku AGROBOS Slatina. Titulek již napovídá, že podnik, který má ve funkci jednatele velikána takového jména musí přirozeně na něco velkého a zajímavého přijít. Co takhle kravám psychicky zvětšit životní prostor? Ano, jde to.

„Zemědělská činnost ve firmě AGROBOS Blevice, Olovnice a Slatina vychází z mnohaleté tradice jak selského stavu a státního statku za první republiky, tak pokračující družstevnictví až do dnešní podoby,“ řekl na úvod současný jednatel Ing. Jaroslav Cimrman. „Dnes hospodaříme na výměře 1215 ha orné půdy severozápadně od Prahy, poměrně v aridní oblasti.  Specializujeme se na ozimou pšenici, sladovnický ječmen (pro pivovar v Plzni) ozimou řepku, cukrovku, hrách mák, kukuřici na siláž  a vojtěšku. Od roku 2007 využíváme roboty Lely Astronaut instalované v rekonstruované stáji ze šedesátých let,“ pokračuje jednatel.

Se spolumajiteli jsme se dohodli na začátku října 2014 o koupi třetího robota. Neprodali jsme jalovice ale ponechali jsme si je dále v chovu. Ihned se rozjely stavební úpravy a 9. prosince 2014 jsme spustili dojení na třetím robotu umístěném v čele stále v bývalé dojírně.

Naše stáj z roku 1994 je typický bývalý čtyřřadý kravín, ale rozdíl je v tom, že ten samý prostor co je uvnitř (mimo krmné chodby) je po obou stranách stáje venku na betonovém  stlaném výběhu. Na každou dojnici tak připadalo při 120 kusech 7,5 m2 venku a 7,5 m2 uvnitř.  Navýšením stavu dojnic na

145 – 150 jsme snížili prostor na dvakrát 6 m2.

Do produkční stáje se postupně přidávali otelené krávy a jalovice a v lednu 2015 jsme všechny dojnice spojili do jedné skupiny. Nový software, kterým jsme mohli vybavit i dva starší roboty, urychlil nasazování dojícího zařízení,“ vysvětlil Jaroslav Cimrman.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down