06.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alternativní technologie jsou finančně náročné

Aktuálnímu dění v oblasti technologií v chovu slepic, které má přímou souvislost s přípravami na vstup České republiky do Evropské unie, se věnovala konference Drůbež 2002, konaná na brněnské MZLU v rámci doprovodného programu veletrhu Techagro.

Základním cílem konference bylo projednání nové Směrnice rady 1999/74EC, která se týká všech technologických systémů na výrobu konzumních vajec, ve kterých je chováno více než 350 slepic a netýká se slepic v rozmnožovacích chovech. Přednesené příspěvky ukázaly, že čeští vědečtí pracovníci a odborníci v chovech drůbeže řeší tyto otázky se značným předstihem a příspěvky zahraničních hostů ze Slovenska a Polska potvrdily, že i v těchto zemích neponechávají odborníci nic náhodě.
Výsledkem rozsáhlé diskuse k předneseným referátům je pětibodové závěrečné prohlášení, které zpracoval výbor konference Drůbež 2002 – Technologické systémy v chovu drůbeže:
 Alternativní chovy slepic vytváří větší předpoklady pro manifestaci některých atributů přirozeného chování slepic – například pohyb, mávání křídly, bojové aktivity, sociální vazby.
 Z hlediska zdraví ustájených slepic se jeví jako nejvhodnější klasické neobohacené technologie, podle zahraničních pramenů následují pravděpodobně obohacené klece, a pak alternativní technologie ustájení.
 Z hlediska zdraví spotřebitele tj. zajištění zdravotní nezávadnosti a kvality vajec se jeví jako nejméně riziková klasická klecová technologie ustájení, všechny ostatní představují větší stupeň rizika.
 Z pohledu ekonomiky produkce vajec i hodnocení ekonomiky technologických systémů (výměna technologie, provozní náklady, preventivní opatření, organizace práce, hygiena pracovního prostředí) i z ekonomického zatížení spotřebitele cenou finálního produktu se jeví alternativní technologie jako nejnákladnější.
 V případě zavedení alternativních systémů ustájení slepic bude nutné upravit normativy pro skladování vajec

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down