24.05.2024 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezpečnost mléčných výrobků během epidemie vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) v USA

Od března potvrdily americké úřady detekci vysoce patogenních virů ptačí chřipky (HPAI) A (H5N1) v několika stádech dojnic v Idahu, Kansasu, Michiganu, Novém Mexiku, Severní Karolíně, Ohiu, Jižní Dakotě a Texasu. Viry HPAI byly detekovány také v nepasterizovaných klinických vzorcích mléka, výtěrech a vzorcích tkání odebraných pro diagnostiku nemocného skotu na mléčných farmách.

 

Tyto vzorky byly předloženy jako součást vyšetřování onemocnění především starších dojnic, které způsobuje sníženou laktaci, nízkou chuť k jídlu a další příznaky. Tyto detekce se však objevují i ​​u některých mladších laktujících krav.

V současné době neexistuje obava, že tato okolnost představuje riziko pro zdraví spotřebitelů nebo že ovlivňuje bezpečnost mezistátních komerčních dodávek mléka, protože produkty jsou před vstupem na trh pasterizovány

Do mezistátního obchodu pro lidskou spotřebu je povoleno pouze mléko zdravých zvířat. Kromě toho je u jakéhokoli mléka vstupujícího do obchodního řetězce vyžadována pasterizace. Pasterizaci považují orgnány USA za účinným nástroje k inaktivaci bakterií a virů, (jako je chřipka) v mléce. Mléko od nemocných (symptomatických) zvířat je odkloněno a zlikvidováno, aby se nedostalo pro lidskou spotřebu.

Ztráta mléka na trhu způsobená opatřeními je zatím malá a nemá zásadní dopad na nabídku ani na cenu mléka nebo mléčných výrobků.

Nejaktuálnější informace o těchto zjištěních naleznete v části: Detekce vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) u hospodářských zvířat | USDA-APHIS .

Syrové mléko

Na základě omezeného výzkumu a dostupných informací v tuto chvíli orgány USA nezjistily, zda se viry HPAI A (H5N1) mohou přenášet konzumací nepasterizovaného (syrového) mléka a výrobků (jako je sýr) vyrobených ze syrového mléka infikovaných krav. Syrové mléko může obsahovat nebezpečné mikroorganismy, které mohou pro spotřebitele představovat vážná zdravotní rizika. Podle CDC došlo od roku 1998 do roku 2018 k 202 ohniskům souvisejícím s pitím syrového mléka, což mělo za následek 2 645 onemocnění a 228 hospitalizací. Tato ohniska byla typicky způsobena přítomností bakterií, jako je Campylobacter , Cryptosporidium, E. coli , Salmonella nebo Listeria monocytogenes v syrovém mléce. 

Nepasterované zrající sýry  

Protože má FDA omezené informace o tom, zda mohou být viry HPAI přenášeny syrovým mlékem nebo syrovými mléčnými výrobky, jako je sýr, doporučuje, aby mlékárenský průmysl nevyráběl ani neprodával syrové mléko nebo syrové/nepasterizované mléčné sýrové výrobky vyrobené z kravského mléka vykazující příznaky onemocnění, včetně těch, kteří jsou infikováni viry HPAI nebo jsou vystaveni těm, kteří jsou infikováni viry ptačí chřipky, i když sýr podstoupí 60denní proces zrání.

Vysoce patogenní ptačí chřipka (HPAI) je onemocnění drůbeže, které je vysoce nakažlivé a u drůbeže často smrtelné, způsobené vysoce patogenními viry ptačí chřipky A (5) a A (7); je také známá jako ptačí nebo ptačí chřipka. Viry HPAI mohou být přenášeny volně žijícími ptáky na domácí drůbež a další druhy ptáků a zvířat. Přestože viry ptačí chřipky běžně neinfikují člověka, sporadické infekce člověka se vyskytly. Je důležité poznamenat, že výraz „vysoce patogenní“ označuje závažný dopad na ptáky, nikoli nutně na člověka.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down