28.02.2022 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko-rakouská premiéra

Společnost AGRA Řisuty uvedla koncem minulého roku do provozu novou stáj pro výkrm téměř 2000 prasat v Malíkovicích, která se pyšní řadou jedinečných technologií (více v týdeníku Zemědělec č. 2 a 3). Jednou z nich je i tekuté fermentované krmení v kombinaci s pozvolným stmíváním a rozedníváním, které doporučila Česká zemědělská univerzita. Celou krmnou technologii, jejímž základem je mokré krmení Schauer, dodala společnost AGRICO Třeboň. Mokré fermentované krmení od rakouské firmy je první v České republice.

„Fermentace krmiva je jednou z cest, jak dosáhnout při produkci vepřového masa lepších ekonomických výsledků,“ říká Ing. Michal Karmazín ze společnosti AGRICO. „Přitom lze využít i alternativní krmiva, která nejsou při krmení prasat zcela běžná, jako je řepkový extrahovaný šrot, hrách, bob, žito nebo tritikale, případně peluška. Již samotná úspora krmných směsí výrazně snižuje přímé náklady a zlepšuje rentabilitu chovu prasat.

V době hluboké cenové krize může zvýšit šanci „na přežití“. Nemluvě o dalších přednostech tohoto způsobu výživy.“

„Používání fermentovaného krmení není v evropských chovatelských zemích novinkou. Je to jedna z možností, jak zlepšením konverze a náhradou levnějších komponentů v krmné dávce pomoci v této turbulentní době týrané ekonomice i českým chovatelům prasat,“ je přesvědčen Michal Karmazín.*

Více se o fermentovaném krmení dočtete v Zemědělci. č. 9.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down