16.12.2001 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co nemine výrobce drůbežího masa

Globalizace, koncentrace, maximální objem výroby – tyto termíny logicky neminuly ani světovou scénu výrobců drůbežího masa a trend jimi charakterizovaný se určitě nevyhne ani České republice. „Je to správná cesta,“ tvrdí Ing. Pavel Kotaška, generální ředitel akciové společnosti Xaverov holding. Firma jím řízená vstoupí do nového roku s novou strukturou, odpovídající právě výše zmíněným záměrům.

Vedle zpracovatelských závodů Libuš a Moravské Budějovice bude holding mít ve svém týmu provozy Žatec, Pardubice, Brno a Otín s produkcí jednodenních kuřat a krůťat.
V přehledu tzv. perspektivních výrobců drůbežího masa v Evropě je číslem 1 Doux, působící kromě Francie a Španělska i v SRN, Brazílii a Spojených státech. Jen v prvních dvou jmenovaných zemích loni zpracovala firma Doux na porážkách 962 tisíc tun drůbeže v živém. Ještě španělská SADA na 18. místě se chlubí výsledkem 100 tisíc tun. Xaverov holding letos nakoupí a zpracuje 46 tisíc tun, což je na náš nijak velký stát jistě slušná porce. A to není na českém trhu zdaleka sám.

Jak rychle jede Xaverov

„Objemem výroby se můžeme srovnávat s Jihočeskou drůbeží Vodňany a Kosteleckými uzeninami, ale samozřejmě existují i další subjekty se stejným výrobním zaměřením. Nikdo ale významně nedominuje. Náš holding je ovšem jediný, kdo má vlastní zemědělskou prvovýrobu propojenou se zpracovatelskou sférou,“ komentuje stav těsně před vánocemi 2001 Kotaška. A co pootevřené dveře do Evropské unie? „Podle mého názoru je jisté, že kompletní sestava současných domácích zpracovatelů v nových, mnohem tvrdších podmínkách nemůže přežít. Některé porážky technicky zaostávají už teď a nebudou schopné splnit podmínky pro další podnikání na evropské scéně. Nejsou zkrátka perspektivní.“
Závod Drůbež Libuš „jede“ rychlostí 9000 poražených kuřat za hodinu (tj. 70 000 kusů za den), závod Drůbež Moravské Pavlovice poráží denně 35 000 až 45 000 kusů. Ředitel Kotaška zdůrazňuje, že každé zabité kuře pochází z vlastní produkce holdingu.
„Firma má podíl téměř 50 % na českém trhu jednodenních kuřat. Přešla na kombinaci ROSS 308 , která dosahuje lepších užitkových parametrů, je těžší a tedy vhodnější pro finalizaci,“ doplňuje ho ředitel zemědělské výroby Ing. Jaroslav Kratochvíl, CSc. „Třetinu vylíhlých kuřat vykrmíme ve vlastních kapacitách, větší část dodáme partnerům a pak je od nich po dosažení jatečné hmotnosti nakoupíme.“
Zbývá doplnit, že Xaverov holding nemá ani na trhu jednodenních krůťat v ČR žádnou domácí konkurenci, ale sám krůty ani další druhy drůbeže neporáží.

Spotřeba drůbežího
už tak rychle neporoste
Roční spotřeba drůbežího masa se u nás mezi lety 1992 a 2000 pronikavě zvýšila – o 15 kilogramů na člověka. Téměř neuvěřitelný vzestup z 9 na 23 až 24 kg má více příčin a v poslední fázi mu pomohl například i strach z hovězího (pro nemoci skotu: BSE a slintavka a kulhavka). „Dostali jsme se hodně rychle na určitou úroveň a nyní nelze očekávat tak intenzivní růst konzumace, jako v předchozím období. V závěru letošního roku pak vznikla určitá nadvýroba a ta se pochopitelně dotýká i cen, naši společnost nevyjímaje,“ konstatuje Kotaška.

Není jiné cesty
než další finalizace
Světový trend zvyšování prodeje chlazené drůbeže na úkor drůbeže zmrazené se ČR nevyhnul. „Na to jsme samozřejmě reagovali. Co bude dál? Pro holding znamená budoucnost další, pokračující finalizace. Obchodníkům jsme už nabídli marinované a kořeněné díly, stejně jako dělenou drůbež bez kůže pod názvem štíhlá linie, nové typy uzenin, více druhů hamburgerů, polotovary a scelovaná masa. Jiné výrobky jsou ve stádiu vývoje.“
Vítězící chlazené drůbeži (jak celé, tak dělené) musel Xaverov holding přizpůsobit technické vybavení porážek. Proces lze označit jako všeobecnou „dokompletaci“ kapacit. Používané technologie a organizace práce jsou díky tomu jiné, než jaké byly dřív. Tři inspektoři EU, kteří tentokrát nevynechali při své služební návštěvě ani předvýrobní sféru, odjeli před měsícem hodně spokojení a konkrétně Libuš byla zařazena do nejvyšší kategorie zpracovatelů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down