EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) pečlivě sleduje situaci týkající se nákazy koronavirem (COVID-19), která postihuje velké množství zemí na celém světě. V současné době neexistuje důkaz, že potraviny jsou zdrojem nebo cestou přenosu viru.
Vedoucí vědecká síla EFSA, Marta Hugas, uvedla: „Zkušenosti z předchozích epidemií souvisejících s koronaviry, jako je SARS-CoV nebo MERS-CoV, ukazují na fakt, že přenos prostřednictvím konzumace potravin nenastal. V současné době neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že koronavirus COVID-19 se v tomto ohledu liší.“
Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) prohlásilo, že v Číně byla pravděpodobným počátečním zdrojem infekce zvířata. Virus se ale šíří z člověka na člověka hlavně kapénkově, tedy kýcháním nebo jiným vylučováním sekretů dýchacích cest.
Vědci a úřady po celém světě monitorují šíření viru. Nebyly zaznamenány žádné zprávy o přenosu potravou. Z tohoto důvodu není úřad EFSA v současné době zapojen do řešení problémů se šířením viru COVID-19.
Pokud jde o bezpečnost potravin, vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) preventivní doporučení, včetně doporučení ohledně dodržování správných hygienických postupů při manipulaci s potravinami a přípravě potravin, jako je mytí rukou, pečení masa a zamezení možné křížové kontaminace mezi vařenými a nevařenými potravinami. Více informací naleznete na webových stránkách WHO.*