08.10.2021 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čtyři moderní haly pro brojlery

Akciová společnost Rostěnice určitě nepatří mezi malé podniky, a když se rozhodne do něčeho investovat, pro obor to možná něco znamená. Ve středisku Kučerov v tomto roce vyrostly čtyři haly s kapacitou zástavu 45 000 brojlerových kuřat. Spolu s farmou v Hlubočanech bude brzy celková roční produkce společnosti 3300 tun drůbežího masa. Stavby včetně kompletních technologií dodala na klíč společnost AGE s. r. o.

Jak předseda představenstva Vítězslav Navrátil na úvod prozradil, historický počátek současného podniku se datuje od roku 1950, kdy byl v každé obci jeden zemědělský podnik. Tehdy vznikla jednotná zemědělská družstva. Postupně docházelo ke slučování těchto družstev, takže v roce 1976 byl vytvořen jeden celek o výměře 5500 ha s názvem JZD Rozvoj, družstvo Československo-sovětského přátelství se sídlem v Rostěnicích. Tento celek vydržel až do roku 1990, kdy se uskutečnila transformace na základě vlastnictví vložených majetků, půdy a odpracovaných roků. V roce 1996 bylo družstvo transformováno na akciovou společnost, a ta se postupně zvětšovala.

„Proč jsme se rozhodli pro navýšení kapacit výkrmu drůbeže? Dosud jsme drůbeží maso vyráběli ve starých rekonstruovaných budovách po skotu. Z dnešního pohledu byly rekonstruované stavby fyzicky i morálně zastaralé, takže jsme stáli před rozhodnutím, pokud budeme chtít živočišnou výrobu dále provozovat, musíme postavit nové haly.  Následoval projekt a vyřízení stavebního povolení. V roce 2020 záměr vyústil ve výběrové řízení. Toho se kromě jiných účastnila také firma AGE s. r. o, která splnila všechny požadované podmínky a předložila nejlepší nabídku a po uzavření smlouvy se stala generálním dodavatelem,“ popsal předseda představenstva.

Ve středisku v nedalekém Kučerově tedy vyrostly čtyři haly s kapacitou zástavu 45 000 brojlerových kuřat. Celkem tedy bude kapacita výkrmu 180 tisíc kuřat. „Pokud tento zástav otočíme sedmkrát do roka a připočítáme produkce farmy v Hlubočanech s kapacitou 60 tisíc kusů, vychází nám roční produkce 3300 tun drůbežího masa,“ dodal Ing. Antonín Blažek.

 

Dodávka na klíč

Firma AGE měla za úkol postavit haly včetně technologií na klíč – napájení, krmné linky, ventilace, vytápění, řízení, ale také oplocení. Začalo se stavět v září roku 2020, první dvě vyrostly během podzimu a první naskladnění bylo 25. ledna. Následoval ověřovací zkušební provoz, kde se sleduje například zatížení prostředí emisemi, prachem a hluk vycházející z provozu.  Výstavba další dvou hal se uskutečnila od dubna a poslední hala by se měla naskladnit koncem září, kdy už areál najede na plný výkon.

„Kuřata jsou již objednaná, takže dokončovací práce musí klapnout,“ říká Ing. Blažek a  na otázku, proč se v Kučerově vykrmují oba hybridy Ross i Cobb, odpověděl: „Rozhoduje kvalita a vitalita kuřat dodaných z líhní. V zájmu vlastního provozu je dobré, když můžete porovnávat jednotlivé hybridy, jednotlivé dodávky od firem. V současnosti nám dodávají jednodenní kuřata firmy Mach drůbež, a. s., a Xaverov, a. s. Je to také o rozdělení rizika v případech, kdyby jeden z dodavatelů měl problémy s kvalitou jednodenních kuřat nebo s logistikou.“

Více v tématu týdne týdeníku Zemědělec č. 39.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down