Poslanci Evropského parlamentu uznali, že produkce foie gras je založena na postupech, které respektují kritéria dobrých životních podmínek zvířat a odmítli výzvu k zákazu asistovaného krmení kachen a hus.
Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Jsou považována za delikatesu. V některých zemích je dokonce chráněn způsob výroby i konzumace jako národní kulturní památka. Zároveň však kvůli nešetrnému způsobu přípravy čelí intenzívní kritice ze strany ochránců zvířat.
Většina europoslanců hlasovala 15. února proti dvěma pozměňovacím návrhům požadujícím zákaz asistovaného krmení vodní drůbeže pro produkci foie gras. Přijatý text uvádí, že „Fáze výkrmu, která trvá v průměru 10 až 12 dní respektuje biologické parametry zvířete “. Navíc uznává, že produkce foie gras je pod širým nebem a většinou se odehrává na rodinných farmách. Zvířata tráví 90 % svého života ve výbězích, kde mohou volně žít mezi svými vrstevníky. Tato zpráva bude podkladem pro proces revize právních předpisů EU v oblasti dobrých životních podmínek zvířat, který provádí Komise.
Christophe Barrailh, prezident Euro Foie Gras, reagoval: „Vítáme podporu vyjádřenou Parlamentem našemu sektoru. Naše neustálé úsilí o zachování našich specifik a vysokých standardů dobrých životních podmínek zvířat bylo vyslyšeno.“
Zdroj: EU, Copa-Cogeca Foto wikimedia commons