06.11.2004 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Faremní zpracování mléka koz a ovcí

Česká zemědělská univerzita založila novou tradici. Setkání chovatelů ovcí a koz, kteří zpracovávají nadojené mléko na trvanlivé produkty, proběhlo v letošním roce již podruhé.

Zahájení semináře se ujal doc. Ing. Luboš Babička, CSc., vedoucí nově založené katedry zemědělských produktů. Zdůraznil nutnost regionální politiky v chovu ovcí a koz a podpořil využití tradičních místních surovin. Tuto tradici podle jeho slov dodržují zvláště zemědělci v Bavorsku, Rakousku nebo Švýcarsku.

Početní stavy malých přežvýkavců
Ředitel Svazu chovatelů ovcí a koz Ing. František Jílek ve své krátké zprávě o stavu malých přežvýkavců u nás uvedl, že za posledních deset let vzrostl v České republice počet ovcí dojných a plodných, které jsou uváděny ve statistických výkazech v jedné kolonce. „Neznamená to ale, že by se podstatně navýšil počet dojených ovcí“, upřesnil Ing. Jílek.
U koz je podle přednášejícího situace podobná, za posledních pět let poklesl celkový počet těchto hospodářských zvířat, přičemž počet dojených koz stagnuje stejně jako jejich užitkovost. „S tímto stavem nemůžeme být spokojeni a máme co dohánět,“ konstatoval Ing. Jílek. Jako jeden z argumentů pro navyšování užitkovosti obou druhů uvedl zájem o české produkty ze zahraničí, například z Německa nebo Itálie.
Na závěr vyzdvihl ředitel SCHOK význam jakosti masa i mléka. „Pokud chce český chovatel ovcí či koz expandovat na zahraniční trhy, musí myslet nejenom na kvantitu, ale i na výbornou kvalitu produktů.“ Zároveň přislíbil zemědělcům podporu ze strany svazu v otázce dotací a stavů dojených ovcí a koz.

Vlastní ochutnávka výrobků
Součástí semináře byla i ochutnávka rozmanitých výrobků z ovčího, kozího i kravského mléka a jejich smyslové posouzení. Svoje produkty přivezlo celkem dvanáct zpracovatelů. Všechny výrobky byly ohodnoceny odbornou i laickou komisí o počtu 14, respektive 34 členů. Nejlépe obstály následující výrobky: z kozích sýrů přírodní lužický sýr bílý, lužický sýr paprika s česnekem a Jihočeský kozí přírodní sýr čerstvý nezrající (s cibulí). Z kravského mléka komise nejlépe ohodnotily Filounský tvaroh, Filounský měkký sýr s bazalkou a s americkým kořením.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down