11.03.2025 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení objemných krmiv v Karlovarském a Ústeckém kraji

Ing. Šárka Čížková z Laboratoře Postoloprty s.r.o. hodnotí rok 2024 ve svém regionu následovně: „Po nadprůměrně teplém časném jarním období (únor, březen), kdy vegetace byla o 2 až 3 týdny napřed oproti normálu, přišel poměrně suchý duben. Kolem 20. dubna se na většině území vyskytly mrazy až -12 °C, které poškodily mnoho jařin.“

Kukuřice

Kukuřice byla v té době většinou ještě nevzešlá, takže jí to neuškodilo. V květnu a červnu přišel dostatek srážek, kukuřice měly velice dobré podmínky.  Letní měsíce byly nadprůměrně teplé, v noci často neklesala teplota pod 20 °C, takže suma teplot šla rychle nahoru. Kukuřice byly nadprůměrně narostlé a palice na nich krásně nasazené. Na konci srpna byly kukuřice v naší oblasti již zralé ke sklizni. Problém byl s vysokým obsahem cukru, který neklesal a bylo tak riziko, že při silážování dojde k nežádoucím procesům z tohoto plynoucím, např. alkoholovému kvašení. Vzhledem k vysokým teplotám se sušiny rychle zvedaly, až o 2 % denně, takže se se sklizní již nemohlo čekat.  Přesto hodnoty škrobů dosahují v letošním roce nadprůměrných hodnot. S alkoholovým kvašením nakonec problémy nebyly díky vysokým sušinám při sklizni (nad 38 %).   V polovině září byly téměř všechny plochy kukuřice na siláž sklizené. Některé podniky při sklizni díky množství narostlé hmoty zvedaly výšku strniště, takže hodnoty kukuřičného škrobu občas přesahují i hranici 40 %. Více ploch než loni, se také nechávalo pro sklizeň vlhkého kukuřičného zrna.

Bílkovinné siláže

U prvních sečí bílkovinných siláží díky nepříznivým podmínkám na jaře (sucho, chladný duben) narostlo málo hmoty. Květen a červen byly poměrně štědré na srážky, takže další seče byly na množství sklizené hmoty bohatší. Největší problém, jako každoročně, byl u obsahu vlákniny, kdy více než 80 % ze sledovaných siláží nesplňuje požadavky na její maximální obsah.  Hlídat správný termín sklizně siláží je pro kvalitu velmi důležité, avšak mnohdy obtížné.

Více najdete v článku Ing. Františka Mikysky v Našem chovu 3/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.