Italští chovatelé dobytka a ekologičtí aktivisté dnes vyzvali chovný a zpracovatelský průmysl k přijetí "přírodních metod", které by napomohly obnovit poškozenou důvěru spotřebitelů v hovězí maso. Informuje o tom agentura Reuters.
"Měl by existovat organizovaný plán produkce rostlinných bílkovin srovnatelných se živočišnými bílkovinami pro krmení dobytka," uvádí se v materiálu největší zemědělské odborové ústředny Coldiretti. Dokument požaduje, aby průmysl i soukromí chovatelé respektovali přírodu a zaměřili se spíše na pěstování a používání rostlinného krmiva, než na masokostní moučku, kterou Evropská unie nedávno zakázala. Právě masokostní moučka přidávaná do krmných směsí bývá považována za původce dosud málo prozkoumané bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), tedy takzvané choroby šílených krav.
Někteří vědci tuto nákazu dávají do souvislosti s nebezpečnou lidskou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí. V Itálii byl dosud potvrzen jen jeden případ BSE, v zemi přesto výrazně poklesla spotřeba hovězího masa, a to o více než 70 procent. Spotřebitelé se i přes opakované výzvy úřadů, že hovězí maso je bezpečné, odklonili k masu vepřovému, drůbežímu a také k rybám. Podle odhadu utrpěli zatím chovatelé a zpracovatelé hovězího masa finanční ztráty v hodnotě 140 miliónů dolarů, které se každým dnem zvyšují.