Kaviár je mezi gurmány jednou z nejvyhledávanějších pochoutek, proto je vysoce ceněný i na světových trzích. Na to, jak vypadá „výroba“ této pochutiny z jeseterovité ryby, která se jmenuje vyza velká, jsme se zajeli podívat do Hluboké nad Vltavou, a to do podniku Rybníkářství Hluboká, a.s.
Vyza velká patří mezi dravé asijské ryby, v dospělosti dorůstá až 2,5 metru a váží i 300 kilogramů. Tato ryba s výrazně klabonosou hlavou existuje ve dvou varietách, ve světlé a tmavé. Svůj prapůvodní původ má v zemích bývalého sovětského bloku, odkud ji také chovatelé z Hluboké společně s menšími druhy jeseterovitých ryb, jako jsou jeseter malý, ruský nebo sibiřský, dovezli. Pro převoz do jižních Čech použili formu plůdku, který je nejméně náchylný na možné nemoci a nevyžaduje tak masivní zooveterinární opatření. Poté strávily ryby 3 roky v teplé vodě, čímž se urychlil proces dospívání. U ryb je totiž pohlavní dospělost vázána na tzv. denní stupně, což je v podstatě teplota vody, ve které žijí, násobená počtem dnů v ní strávených. U kapra je tato hodnota přibližně 5600 denních stupňů, u vyzy asi šestkrát více. Tak vyza dospívá ve věku 8 až 12 let v závislosti na pohlaví a podmínkách prostředí. Během jednoho nebo dvou let očekávají rybníkáři rozmnožovací aktivitu těchto ryb a počítají s umělým odchovem plůdku ve zdejších žlabech a sádkách.
Vyza velká je zařazena mezi ohrožené druhy živočichů a stát na ní poskytuje podporu v rámci tzv. genetických zdrojů. Není se čemu divit, když uvážíme, že hodnota jedné dospělé ryby se pohybuje ve statisících korun.
Více informací o okrasných rybách se dočtete v únorovém čísle Farmáře