Poblíž jihomoravských Ivančic a v údolí řeky Oslavy hospodaří zemědělský podnik pod názvem Pooslaví Nová Ves, družstvo. Živočišná výroba se soustředí pouze na chov dojeného skotu. V soutěži Mléčná farma roku obsadil podnik loni páté místo v holštýnské kategorii. Na první dojem je vidět, že management má vše pod kontrolou a stále hledá rezervy a skulinky, co by se dalo dělat. Nebojí se ani opouštět nerentabilní činnosti.
Člověk, který mne přivítal na reportáži v Nové Vsi, mně byl nějaký povědomý, jako bych ho znal z televize. Vypadá jako bývalý ministr Jurečka, ale… „Vítám vás v Pooslaví, jmenuji se Lukáš Jurečka a pracuji tady jako ředitel,“ představil se Ing. Lukáš Jurečka, který hned prozradil, že má ještě dva bratry, kteří se také věnují zemědělství. Aha, takže vše je jasné…
Zrušili jsme chov prasat a prodejny
U příležitosti dvacetiletého výročí od vzniku Pooslaví se konal v areálu Den otevřených dveří, kam v neděli 16. září prý přišlo neuvěřitelných 800 lidí. Ředitel a zároveň místopředseda představenstva Lukáš Jurečka tak měl připravené grafy dokumentující vývoj podniku za posledních 20 let, které mohl komentovat:
„Pooslaví v současném uspořádání vzniklo v březnu roku 1999 jako nástupní organizace ZD Doubrava. V roce 2000 jsme měli 1400 dobytčích jednotek. Zlomový byl rok 2010, kdy se počet vlastníků změnil z 270 na 6. Začala se řešit rentabilita jednotlivých činností. Během dvou let družstvo ustoupilo od chovu prasat a výkrmu býků, zrušily se družstevní jatka a prodejny. Z živočišné výroby zůstal pouze dojený skot, v té době již zastoupený z velké části holštýnským plemenem. Počty následně ještě mírně klesaly, porážela se jatečná zvířata. V roce 2014 lze sledovat obrat. Pokles DJ se zastavil na 600 a nakoupili jsme vysokobřezí jalovice s cílem zvýšení nádoje,“ sdělil na úvod Lukáš Jurečka.
Efektivita chovu mléčného skotu
„Když byla v roce 2016 celoroční průměrná výkupní cena mléka 6,64 Kč, přemýšleli jsme dokonce o zrušení živočišné výroby. Pokud všechny vstupy narůstají, nemůžeme si dovolit zachovat stejný počet lidí a zvířat, uvažovali jsme. Východisko jsme našli v navýšení chovaných krav při stejném počtu ošetřovatelů. Zlepšili jsme efektivitu výroby z 24 krav na 31 krav na jednoho člověka v rámci celého střediska živočišné výroby. To ale není konečná, musíme ukazatel ještě zefektivnit. V zahraničí je toto číslo 45 až 50 krav. Aktuálně jsme se celkovým počtem zvířat vyšplhali na 800 DJ, což představuje asi 450 krav.
Pokud jde o zaměstnance, v počátcích jsme jich měli 112, pak počet klesl na 36, dnes zaměstnáváme v přepočtu na normohodiny za rok 46 lidí. To znamená, že v době sezónních prací je to o něco více, v zimě zase méně. V živočišné výrobě to představuje 14,5 úvazku,“ komentoval a graficky podložil vývoj ředitel.
Reportáž najdete v Našem chovu 11/2019.