04.01.2021 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jerseyky na alpských almech? Někde běžná věc

Letos v létě jsme byli osloveni chovatelkou z Rakouska, která měla zájem zakoupit jednu jerseyku do svého nevelkého stáda. Při domlouvání podrobností jsme pak už určitě věděli, že vybranou jalovici chceme přepravit osobně a několik dnů se v cílové lokalitě zdržet, abychom měli možnost seznámit se s místní situací, s místním způsobem chovu krav, zpeněžování mléka a poznat život této hospodařící rodiny.

Začátkem září přišel na řadu vlastní přesun. Naložili jsme plemennou vysokobřezí jalovici ze školního podniku Lány, středisko Požáry a hladce jsme překročili česko-německou i německo-rakouskou hranici a už se před námi zvedaly vrcholky Tyrolských Alp. Jalovici jsme novým majitelům za tmy a deště přeložili na jejich vozík, aby si ji odvezli na ještě několik kilometrů vzdálený alm. Tuto cestu by už naše Škoda Octavia s náhonem na přední kola rozhodně nezvládla. Za novými majiteli jalovice Majdy (Lany Avon CZ499344921), jak jí již stihli pojmenovat, jsme se vrátili později.

Čekal nás příjemný den s nesmírně srdečnými vysokohorskými hospodáři, rodinou, která s námi s nadšením a srdcem na dlani sdílela všechny své znalosti a zkušenosti a ochotně odpovídali na naše všetečné dotazy.

Rodinné hospodářství

Maria, farmářka, která nás provázela, dojí do dvaceti krav, přičemž kombinuje plemena garuvieh, brown-swiss a jersey. Hospodaří tradičním způsobem – v době pastevní sezóny využívá horské almy a zimu tráví krávy v údolí ve vazné stáji. Toto rodinné hospodářství využívá konkrétně almy dva, jeden ve výšce 1000 m n. m. a druhý ve výšce 2000 m n. m. Na začátku září se začínalo v horách nad údolím Wattental již ochlazovat, na vyšším almu již dvakrát napadl sníh, proto Maria měla již několik dnů krávy na níže položeném almu. Pro nově dovezenou jalovici ze volné stáje na Požárech to byla příznivá varianta, protože ji čekal mírně svažitý, ale dobře schůdný terén se šťavnatou pastvou. U každého almu je menší stáj, kde krávy tráví noc, a dojírna. Zde nadojené mléko farmáři odváží menší cisternou do údolí, kde jej přebírá mlékař.

Ing. Magdalena Zajíčková

Inplem, s. r. o.

Více v Našem chovu 12/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down