18.01.2002 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jsou vejce zdrojem cholesterolu?

„Nejezte vejce, jsou jedovatá!“ Tak nějak bychom mohli shrnout výhrady dietetiků k vejcím vzhledem k tomu, že tato potravina obsahuje velké množství cholesterolu. A cholesterolu se lidé z ekonomicky rozvinutých zemí bojí jako středověký ďábel svěcené vody. Nejnovější výzkumy amerických vědců však vejce rehabilitují. Nejenže nás neohrožují cholesterolem, ale jsou dokonce zdrojem látek, které nás mohou chránit před cholesterolem z jiných potravin.

Vysoké hladiny cholesterolu v krvi jsou dávány do spojitosti s vážnými cévními onemocněními, jež představují i u nás jednu z hlavních příčin úmrtí. Tělo cholesterol nutně potřebuje, protože ten je základem pro produkci řady významných molekul (např. pohlavních hormonů). Spotřebu cholesterolu ale lidské tělo kryje vlastní produkcí. Velká množství cholesterolu přicházející do těla s potravou jsou proto nadbytečná a škodlivá. V jídelníčku Evropanů pochází plná polovina cholesterolu v potravě z vajec. Tento cholesterol se ale do našeho těla zdaleka nedostává všechen.
Američtí vědci z Kansas State University, Sung I. Koo, Yonghzhi Jiang a Sang. K. Noh zjistili, že vejce obsahují fosfolipid, který významně snižuje vstřebávání cholesterolu v tenkém střevě. S vejcem tedy sníme značné množství cholesterolu, ale vaječný fosfolipid zabrání tomu, aby se cholesterol dostal do krevního oběhu a začal v našem organismu páchat škody. Tento fenomén by mohl vysvětlit rozporuplné výsledky studií, v kterých se lékařům nedařilo prokázat zvýšení cholesterolu v krvi lidí, kteří jedli vejce. Před několika lety byl popsán případ šestasedmdesátiletého muže, který po řadu let jedl pětadvacet vajec denně a přesto netrpěl cévními chorobami a neměl dokonce ani zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Díky vaječnému fosfolipidu odchází většina vaječného cholesterolu z těla. Neplatí to sice na sto procent, ale snížení ve vstřebávání vaječného cholesterolu je dramatické.
Koo a jeho kolegové zjistili, že určitou biochemickou úpravou fosfolipidu z vajec lze jeho „proticholesterolové“ účinky ještě posílit. Všechny tyto poznatky jsou předmětem amerického patentu (číslo patentu 6 248 728). Vědci předpokládají, že z vajec bude možné vyrábět preparáty, které pomohou ke snížení vysokého cholesterolu v krvi nemocných lidí. Zajímavé závěry vyvozuje Koo ze svých výzkumů i pro ty, kteří zvýšenými hladinami cholesterolu v krvi netrpí.
„Lidé, kteří netrpí zvýšením hladiny cholesterolu v krvi a kteří nemají mezi pokrevními příbuznými vyšší výskyt kardiovaskulárních chorob, by se neměli bát sníst jedno nebo dvě vajíčka denně. Vejce je bohaté na živiny a jejich rozumnou konzumací na zdraví spíše získáváme než tratíme,“ říká Koo.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down