Jako možná jedni z posledních jsme s malou skupinou chovatelů skotu měli možnost navštívit fungující starý kalifornský systém ustájení z roku 1976 na maďarské farmě ve Csému. I přesto, v době, kdy společnost Sano před pár lety farmu koupila, patřil a stále patří tento chov s průměrnou roční užitkovostí dojnic 14–15 tisíc kilogramů mléka mezi nejlepších pět podniků v Maďarsku.
Po farmě nás provázeli a na všechny dotazy ochotně odpovídali vedoucí farmy Ferenc Mészáros a zástupce firmy Sano Dr. Norbert Göres. Jak jsem již zmínila, farma ve Csému dosud používá starý model ustájení ze sedmdesátých let minulého století, ale v rámci plánované celkové revitalizace farmy již byly vybudovány dvě kompletně nové produkční stáje o délce 200 m s možností ustájení pro 1200 krav. Dojnice byly do nových budov převedeny teprve před týdnem, a tudíž se jak zvířata, tak lidés novým prostředím a technologiemi v době naší návštěvy teprve sžívali. Na farmě chovají 1300 krav, z nichž 1070 se aktuálně dojilo. ,,V současné době dojíme 41 l, pro zvířata je to nový svět s radikální změnou oproti původnímu ustájení“, vysvětlil vedoucí farmy.
V nových stájích
Dojírna od firmy BouMatic Express Way side by side 2 x 24 má zabudované senzory na identifikaci zvířat, měření mléka a pohybové aktivity, dojí se třikrát denně v osmihodinovém intervalu. Veškerá obslužná technika je ve snaze omezit hluk a zajistit dojnicím co nejklidnější prostředí, umístěna v suterénu pod dojírnou. V chodbě vedoucí z dojírny jsou umístěny selekční branky. Zootechničky ráno a večer kontrolují nádoje z předchozího dne, a pokud se objeví změny, propady nádoje, zvířata jsou následující den na raním dojení vyselektována, aby je přímo na místě někdo prohlédl. Krmení probíhá dvakrát denně s čerstvým zakrmením v době, kdy se dojnice vracejí z dojírny. V návaznosti nadojení se zakrmuje první hala a podle stavu dojení druhá. Čtyři hodiny po prvním krmení přihrnují, následuje druhé krmení a ve zbytku dne a v noci se přihrne ještě třikrát.
Ventilace a ochlazování vzduchu je v nových stájích zajištěna italským systémem větrání. Nad dojnicemi jsou umístěny „větrníky“, nad krmnou chodbou vertikální větráky a navíc se nad kravami v pravidelných intervalech spouští na 20 vteřin kropení vodou. Jeden z chovatelů vznesl dotaz, proč leží zvířata hlavou ke stěně. „Zvířata nám sama řeknou, jaká je pravda. Když se zeptáš jalovice, jestli si raději hlavou lehne k dominantnímu zvířeti, nebo ke stěně, vybere si stěnu,“ odpověděl průvodce. Další otázka se týkala dělicích příček, které se neotevírají „jako dveře“, tedy vertikálně, ale manipuluje se s nimi zezdola nahoru a dolů. Podle Ference Mészárosiho se zvířata mohou zavřít tam, kde je právě potřeba, a na místo se dá případně zajet i s technikou. „Závaží umožňuje pohyb příčky nahoru a dolů, a když je zastaveno, zůstává příčka na místě. Pro každodenní práci nám to více vyhovuje, je to flexibilnější,“ doplnil.*
Plné znění článku si můžete přečíst v Zemědělci č.41.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!