09.06.2023 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Každá kráva je důležitá

Součástí vyhodnocení soutěže Mléčná farma roku bylo také vzdělávání. Před zaplněným sálem ve Stříteži vystoupil rodák z Vysočiny Vít Pospíchal, aktuálně herdsman na německé farmě Gut Hohen Luckow, který má na starosti 2700 dojnic.  Podělil se o zkušenosti z managementu stáda, své vystoupení nazval „Každá kráva je důležitá“. Z Nizozemska přijela s neméně zajímavou přednáškou doktorka Birgit Gredler-Grandlová, která představila svůj výzkum zabývající se šlechtěním skotu na lepší využití krmiva, nebo chcete-li na efektivitu krmiva.

Vít Pospíchal určitě měl co českým chovatelům říci – své zkušenosti posbíral na Tauferově střední odborné škole veterinární v Kroměříži, na mléčných farmách v kantonu Zürich, v Ontariu (Kanada) a v Hesensku. Působil také jako repromanažer pro společnost Alta v Německu. Od roku 2016 je zaměstnán na farmě Gut Hohen Luckow.

Podnik gigantických rozměrů

Tento rozsáhlý podnik leží asi 30 km od Rostocku a Baltského moře, náleží k němu 8500 ha půdy, čtyři bioplynové stanice, 23 větrných elektráren, dílny, stravovaní, zámek a park. Zaměstnává dohromady 180 lidí. Středisko Hohen Luckow chová 2700 dojnic a 500 telat. Středisko Hoppenrade 550 dojnic, středisko Jürgenshagen 1800 jalovic od tří měsíců věku po tři týdny před otelením, středisko Miekenhagen 1200 dojnic a 1000 jalovic.

Na místních písčitých půdách 30 m nad mořem se s úspěchem daří pěstovat pšenici (2600 ha), ječmen (1000 ha), řepku (800 ha), cukrová řepu (300 ha), kukuřici (2300 ha), trávu na orné půdě (600 ha) a TTP na 900 ha.

Středisko Hohen Luckow vykazuje denní produkci 90 000 litrů mléka, má 36 zaměstnanců, obvyklé dojení produkčních krav je 2x denně na dojírně Boumatic 2 x 20 side by side, avšak skupina v rozdoji se dojí 3x denně na dojírně 2 x 12 side by side Boumatic. Středisko se vyznačuje nepřetržitým provozem a vlastním transportem mléka do 120 km vzdálené mlékárny. Celoživotní užitkovost 37 000 kg, zajímavý je dosahovaný ukazatel 19 l mléka za den života krávy. Obrat stáda je 30 %.

Organizace práce

Organizace práce na takové farmě musí být dobře zvládnuta, proto jsou téměř na všechny činnosti vypracovány standardní operační postupy (SOP). „Každý zaměstnanec musí vědět jaké má úkoly a kdo je jeho přímý nadřízený. Je to velká výzva – aktuálně je na farmě zaměstnáno osm národností a bariéry jsou nejen jazykové, ale také kulturní,“ vysvětluje Vít Pospíchal. Pro každý den v týdnu jsou na jednotlivých úsecích pevně dané úkoly. Například na produkční stáji se v pondělí dělá vyšetření březnosti, v úterý zasušení, ve středu přesun krav do březích skupin, ve čtvrtek inseminace, v pátek kontrola stáda. Herdsman dbá na přesné dodržování časů dojení a krmení.

Celý článek najdete v Našem chovu 6/2023. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down