19.04.2002 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konzervace vlhkého zrna

Výrobky Murska 700 a 1400 propagovala v Brně firma Agrokonzulta ze Žamberka. Jde o systém silážování mačkaného zrna. Mačkače do Česka dováží finská společnost, jejíž zakladatel a majitel – finský farmář Aimo Korte se přijel podívat do Brna na veletrh.

Celá historie společnosti se odvíjí od jeho nápadu, kdy odmítl poslechnout svého otce, aby zrno usušil a začal s konzervací vlhkého mačkaného zrna. V podmínkách Finska šlo především o ječmen a oves. Mačkané, tzv. krimpované zrno se konzervuje přípravkem Crimpstore 2000. Pro jeho použití byl vyvinut aplikátor, ten je univerzální a je využitelný k dávkování jak tekutých probiotických a chemických přípravků, tak i sypkých.. Lze jej namontovat na libovolné sklízecí stroje, aplikované množství se zadává do řídicího počítače po jedné desetině litru za minutu. Jak uvedl Ing. František Mikyska, využili výstavu rovněž k propagaci optimalizačních programů. „Výživa zvířat“ se skládá z modulů skot, výživa prasat, nově začínají s výživou koní a psů a koček ve spolupráci s MVDr. Vladimírem Tlučhořem.
Aimo Korteho jsme se zeptali, jaký dojem si z veletrhu odveze. Farmář Korte byl rozsahem veletrhu překvapen, ve Finsku se stroje prodávají především venku při předvádění, finové chtějí vidět, jak stroj funguje. Zároveň při předvádění další firmy nabízejí produkty ve stáncích. „Často se k tomu využívají klusácké pískové dráhy,“ vysvětlil Korte, „V Helsinkách je sice velké výstaviště, ale je to tak drahé, že se tam zemědělcům nevyplatí vystavovat.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.