26.01.2022 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krmení kachen

V České republice se spotřeba masa kachen na obyvatele pohybuje kolem 0,8 kg. Chovají se kachny rodu Anas (domestikovanou formou kachny divoké je kachna domácí, u nás především plemeno kachna pekingská) a kachny rodu Cairina (domestikovanou formou pižmovky velké je pižmovka domácí, kachna pižmová). Rychlost růstu, konverze krmiva i složení těla, a proto i požadavky na obsah živin v krmných směsích jsou u zvířat těchto dvou rodů rozdílné. Pro produkci tučných jater na přípravu foie gras se vykrmují také kačeři mulardů, neplodných mezirodových kříženců kachny domácí a kačera pižmovky. Mají velkou kapacitu trávicího traktu a podobně jako pižmovky ukládají tuk především v játrech. Samičí zvířata se vykrmují jen pro produkci masa.

Mláďata kachny domácí rostou v prvých třech týdnech života mnohem rychleji než mláďata hrabavé drůbeže, což je spojeno s rychlým růstem trávicího ústrojí a velkou žravostí. Jen prsní svalovina se rozvíjí pomaleji; mláďata divokých kachen nemusí umět brzy létat, predátorům utečou do vody. Proto se jim rychleji prodlužují kosti běháků a pomaleji opeřují. Potřebují k tomu více vápníku a fosforu než kuřata a v prvých 2–3 týdnech života méně sirných aminokyselin pro tvorbu peří než později. Ve čtvrtém týdnu se přírůstky náhle sníží, zatímco u hrabavé drůbeže je pokles intenzity růstu s přibývajícím věkem pozvolný. Kachny pižmové rostou zpočátku podstatně pomaleji než kachny pekingské, kačeři však dorostou do vyšší konečné hmotnosti.

Kachny domácí ukládají mnoho podkožního i abdominálního tuku. Tuk má izolační funkci, brání ztrátám tepla, když se pták zdržuje na chladné vodě. V přírodních podmínkách umožňuje také přežití v obdobích negativní energetické bilance (např. v době stěhování, v zimě), kdy kachna čerpá z tukových rezerv vytvořených v období nadbytku. Ve věku sedm dní je v kachněti 15 % tuku, zatímco např. krůtě stejného věku ho má méně než 3 %. Do 42 dnů se obsah tělesného tuku zvýší u kachny na 30 % a u krůtěte pouze na 4,5 %. Na tvorbu tuku je třeba mnoho energie. Proto musí mít směsi pro pekingská kachňata širší poměr živin než směsi pro vykrmovaná krůťata nebo kuřata.*

Prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc.

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek najdete v Krmivářství 1/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down