V České republice se spotřeba masa kachen na obyvatele pohybuje kolem 0,8 kg. Chovají se kachny rodu Anas (domestikovanou formou kachny divoké je kachna domácí, u nás především plemeno kachna pekingská) a kachny rodu Cairina (domestikovanou formou pižmovky velké je pižmovka domácí, kachna pižmová). Rychlost růstu, konverze krmiva i složení těla, a proto i požadavky na obsah živin v krmných směsích jsou u zvířat těchto dvou rodů rozdílné. Pro produkci tučných jater na přípravu foie gras se vykrmují také kačeři mulardů, neplodných mezirodových kříženců kachny domácí a kačera pižmovky. Mají velkou kapacitu trávicího traktu a podobně jako pižmovky ukládají tuk především v játrech. Samičí zvířata se vykrmují jen pro produkci masa.
Mláďata kachny domácí rostou v prvých třech týdnech života mnohem rychleji než mláďata hrabavé drůbeže, což je spojeno s rychlým růstem trávicího ústrojí a velkou žravostí. Jen prsní svalovina se rozvíjí pomaleji; mláďata divokých kachen nemusí umět brzy létat, predátorům utečou do vody. Proto se jim rychleji prodlužují kosti běháků a pomaleji opeřují. Potřebují k tomu více vápníku a fosforu než kuřata a v prvých 2–3 týdnech života méně sirných aminokyselin pro tvorbu peří než později. Ve čtvrtém týdnu se přírůstky náhle sníží, zatímco u hrabavé drůbeže je pokles intenzity růstu s přibývajícím věkem pozvolný. Kachny pižmové rostou zpočátku podstatně pomaleji než kachny pekingské, kačeři však dorostou do vyšší konečné hmotnosti.
Kachny domácí ukládají mnoho podkožního i abdominálního tuku. Tuk má izolační funkci, brání ztrátám tepla, když se pták zdržuje na chladné vodě. V přírodních podmínkách umožňuje také přežití v obdobích negativní energetické bilance (např. v době stěhování, v zimě), kdy kachna čerpá z tukových rezerv vytvořených v období nadbytku. Ve věku sedm dní je v kachněti 15 % tuku, zatímco např. krůtě stejného věku ho má méně než 3 %. Do 42 dnů se obsah tělesného tuku zvýší u kachny na 30 % a u krůtěte pouze na 4,5 %. Na tvorbu tuku je třeba mnoho energie. Proto musí mít směsi pro pekingská kachňata širší poměr živin než směsi pro vykrmovaná krůťata nebo kuřata.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!