Po vstupu České republiky do Evropské unie začali někteří zemědělci dodávat mléko zahraničním partnerům. Hlavní motivací pro tento postup byl seriózní přístup mlékáren a vyšší cena, kterou byly ochotny zaplatit. Čeští zemědělci se tak přizpůsobují požadavkům odběratelům, kteří berou více v úvahu obsah jednotlivých látek v mléce.
Jedním z hlavních principů sjednocené Evropy je otevřený trh. Volný pohyb zboží v rámci Evropské unie využívají také farmáři při obchodování se zemědělskými komoditami. Proto naše pěstitele ohrožují dovozy levné zeleniny, například z Polska a Španělska, a státní zpráva řeší problémy s přívalem drůbežího masa z hromadně rušených chovů v jiných státech.
Přínosem otevřeného trhu, který čeští zemědělci určitě využívají, je možnost prodeje mléka zahraničním, nejčastěji německým odběratelům. Tento způsob zvolil také Ing. Radko Rys, který hospodaří na rodinné farmě v Soběslavicích u Turnova.
Vše pro mléko
Chovu dojených krav a produkci mléka je podřízeno veškeré fungování farmy. Celkem 115 hektarů polí vlastně živí 50 krav a 40 jalovic. Na více než polovině plochy (60 ha) roste každoročně krmné obilniny – ozimý ječmen a ozimá pšenice. Jeteloviny podobně jako kukuřice na siláž rostou na 20 hektarech. Na zbývající ploše jsou oves a brambory.
V roce 1991 začínali v Soběslavicích téměř od začátku s dvaceti kravami českého strakatého skotu. Tyto kusy měli užitkovost 3200 litrů mléka, vzpomínal Ing. Rys. Nyní se mohl pochlubit užitkovostí kolem 8400 litrů mléka. „Převodným křížením s plemenem red holštýn jsme získali stádo s kvalitním genetickým materiálem,“ vysvětloval Ing. Rys a dodal, že jeho chov má statut IBR prostého chovu.
Zahraniční partner
Od roku 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie a otevřely se jí tak okolní trhy, začala farma v Soběslavicích dodávat své mléko do drážďanské mlékárny. Největší přínos ze spolupráce se zahraničním partnerem vidí Ing. Rys v tom, že odebírané mléko je ohodnoceno podle kvalitativních parametrů. Tomu přizpůsobuje krmnou dávku pro zvířata a samozřejmě i výběr plemenného materiálu. „Jednání s mlékárnou je na vysoké úrovní,“ pochvaloval si Ing. Rys. Podle něj drážďanská mlékárna má stejný přístup k velkým dodavatelům stejně jako k těm, od kterých denně dostává jen několik desítek litrů. Cisterny na mléko jsou vybaveny automatickou laboratoří, která je schopná přímo na místě odebrat vzorek a rozborovat ho. Obsluha vozidla i farmář mají okamžitě k dispozici přesnou informaci, kolik do cisterny přibylo mléka a jakou má kvalitu.