11.05.2006 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitou k více složkám v mléce

Vysokoprodukční dojnice mohou trpět nedostatkem vitaminu A z důvodů nízkého obsahu v krmivech nebo i stresu. Druhou limitující aminokyselinou v jejich výživě je po lyzinu methionin. Zajistit optimální obsah vitaminu A i methionu je již dnes možné přídavky syntetických forem. Důsledkem vybalancování je zvýšený obsah mléčných složek.

Na semináři v Pelhřimově představily firmy Kemin a Adisseo výrobky, určené pro přežvýkavce: obdukovaný vitamin A – Microvit A Supra Ruminant a chráněný methionin Smartamine Dry a nově Metasmart (dry a liquid).
Strategická aliance obou firem v oblasti výživy přežvýkavců platí od prvního ledna 2006 pro evropský i český trh. Společnost Adisseo je zřejmě některým chovatelům více známá pod dřívějším názvem Rhône Poulenc.

Vitamin A u dojnic
„Doporučení pro obsah vitaminu A pro dojnice v Evropě je 60 až 80 tisíc mezinárodních jednotek,“ uvedl Ferenc Semptey z Adissea v Pelhřimově. V krmivech je vitamin obsažen ve formě provitaminu, karotenoidů. Jeho vysoký obsah mají luskoviny, zrniny a traviny, naopak nízký je v obilovinách. Obsah betakarotenu v mg/kg se v zelených krmivech pohybuje od 15 do 606, v suchých 66 až 271 a v siláži od 2 do 276.
Stupeň přeměny provitaminů na vitamin A je u jednotlivých druhů zvířat rovněž rozdílný, u skotu se pohybuje v poměru 8 – 10 : 1. Tento poměr může být podstatně horší například při nedostatečném příjmu karotenů v zimním období, při jarním přechodu na pastvu, nedostatku železa a fosforu v krmné dávce a při vysokém obsahu nitrátů a sulfátů v krmivech.
Z hlediska zásobení skotu betakarotenem má význam pouze pastva, zkrmování zelené píce. Seno a siláže jsou v tomto smyslu nevýznamné. Zásoba vitaminu A se ukládá v játrech, a to i až na šest měsíců. Syntetickou formu vitaminu obsahuje Microvit A Supra Ruminant, který je chráněn enkapsulací tak, aby prošel bachorem a byl absorbován až v tenkém střevě.

Aminokyseliny pro dojnice
První limitující aminokyselinou pro dojnice byl určen lyzin, druhou methionin. K hodnocení jejich obsahu se používá systém stravitelných aminokyselin. Znamená to optimalizovat krmnou dávku na obsah obou aminokyselin a jejich správnou formu. Známým zdrojem methioninu je kukuřičný gluten. Zkušení výživáři znají efekt doplnění, který se okamžitě projeví v obsahu bílkovin v mléce. Sójový extrahovaný šrot má jen průměrný obsah lyzinu a methioninu, ale ve správném poměru. Sušené lihovarské výpalky a pivovarské mláto mají nízký obsah lyzinu a průměrný obsah methioninu.
Přednášející Ference Semptey však nabídl další možnost, a tou je využití syntetické formy methioninu speciálně vyrobené pro výživu přežvýkavců. Ta je chráněná v bachoru, uvolňuje se ve slezu a tráví v tenkém střevě. Novinkou loňského roku je Metasmart –ester methionin hydroxyanalogu, který odolává vysokým teplotám i granulaci a lze jej proto zařadit přímo do premixů a doplňků a kalkulovat s ním jako s běžnou krmnou surovinou. Je z poloviny využitelný bachorovou mikroflórou a z druhé poloviny je využit v dalších částech trávicího traktu. Výsledkem je větší produkce těkavých mastných kyselin a díky tomu vyšší produkce mléčného tuku a mléka. Polovina, vstřebaná přes bachor do jater, kde dochází k transformaci esteru na methionin, má za výsledek vyšší produkci mléčné bílkoviny a mléka.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down