29.07.2024 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Maďarsko je kritizováno pro odpor k alternativním zdrojům bílkovin

Spotřeba hmyzu i nadále představuje dilema, ministři EU nedávno kritizovali Maďarsko, které v současnosti předsedá EU, za jeho odpor k novým potravinám.

Ministři Rady pro zemědělství a rybolov nedávno diskutovali o postoji Maďarska, které obhajuje ochranu evropských kulinářských tradic před novými potravinami, jako je jedlý hmyz a vegetariánské alternativy mléčných výrobků a masa.

Nejnovější údaje Evropské komise ukazují, že spotřeba vegetariánských alternativ k masu, mléčným výrobkům a mořským produktům vzrostla od roku 2011 pětinásobně, ale spotřebitelé v Maďarsku jsou odolní vůči konzumaci hmyzu. Studie provedená v loňském roce zjistila, že maďarští spotřebitelé jsou ke konzumaci hmyzu mnohem odmítavější než evropský průměr, přestože si většina (60 %) uvědomuje jeho potenciální výhody (nutriční hodnotu a způsob výroby šetrný k životnímu prostředí).

Legislativa proti vlastnímu vývoji

Zatímco Maďarsko zpřísnilo domácí legislativu týkající se hmyzu s ministrem zemědělství Istvanem Nagyem, který uvedl, že produkty, které obsahují hmyzí proteiny, budou muset být vizuálně identifikovatelné a oddělitelné v obchodech s potravinami, v zemi stále existují hmyzí společnosti, které expandují. Výrobce hmyzu Agroloop staví na letišti v Budapešti závod na průmyslovou výrobu krmného hmyzu, který má být uveden do provozu na podzim. Investicemi do rostlin ve výši více než 20 milionů EUR významně rozšiřuje své stávající kapacity pro chov larev pro evropský trh.

Očekává se, že do konce roku bude agrotech společnost přijímat 120 tun surovin denně, aby ve svém závodě o rozloze 13 000 m2 vyrobila přibližně 10 000 tun konečného produktu.

Svět jde jiným směrem

Zatímco Evropa váhá s rozsahem hmyzu pro krmivo a potraviny, Singapur nedávno schválil konzumaci 16 druhů hmyzu, včetně různých druhů v různých fázích růstu, což zdůrazňuje potenciální nutriční a environmentální přínosy konzumace hmyzu.

Zdroj EU*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down