V posledních desetiletích opomíjejí mnozí ze spotřebitelů význam mléka a mléčných výrobků. Je třeba říci, že zcela neoprávněně, neboť jsou nenahraditelným zdrojem bílkovin v našem jídelníčku. Na druhé straně je faktem, že v propagaci, ale i kvalitě mléčných výrobků u nás ještě existují značné rezervy.
Popularizovat zemědělskou i potravinářskou výrobu mléka si určila za svůj cíl výstava Agrosalon - Mléko 2002, pořádaná společností Chovservis, a. s., v Hradci Králové. Návštěvníci se výstavy se mohli seznámit nejen s nabídkou řady mlékáren, ale i s výrobním procesem od získávání základní suroviny, tedy mléka, až po finální výrobky ve formě jogurtů, sýrů, pomazánkových másel. A to jak z kravského, tak kozího mléka. Součástí akce byla i mezinárodní konference zaměřená na kvalitu mléka a masa z hlediska chovatelů a spotřebitelů.
„Výroba mléka je při našem vyjednávání s Evropskou unii prioritní otázkou,“ uvedl při slavnostním zahájení ministr zemědělství Jan Fencl. „Na druhé straně je ovšem nutné zvýšit i domácí spotřebu mléka a mléčných výrobků. Proto vítáme veškeré akce, které mají za cíl podpořit spotřebu mléka. Podle posledních údajů se situace v této oblasti vyvíjí příznivě. Spotřeba mléka začíná stoupat a v letošním roce by měla činit kolem 215 litrů na osobu a rok. Ke spotřebě 300 l mléka a mléčných výrobků na osobu, obvyklé v zemích EU, musíme ale urazit ještě velký kus cesty.“