V březnu byly na přehradě Seč vyhlášeny výsledky již šestnáctého ročníku soutěže Mléčná farma roku. V kategorii ČESTR zlato získal nováček – farma v Hejnicích akciové společnosti Podchlumí. A vítězství to bylo velice zasloužené – úctyhodných 111 bodů v součtu za mezidobí, počet somatických buněk, lineární skóre somatických buněk, obsah tuku plus bílkovin, průměrný laktační den, nádoj a pořadí laktace. Přitom mléčná farma na stříbrné příčce měla bodový zisk 104.
Akciová společnost Podchlumí hospodaří na rozhraní Královéhradeckého a Pardubického kraje v katastrech čtyř obcí – Česká Rybná, Bohousová, Záchlumí a Hejnice. V každé obci byla historicky dílna, kancelář a kravín s teletníkem. Postupem času se všechny stáje přestavěly a produkční krávy se soustředily na jedno středisko v Hejnicích. Tady mají možnost se pást a z jejich mléka se vyrábějí značkové sýry. Z původních dodávek suroviny do mlékárny v Městečku Trnávka v roce 2009 přešlo Podchlumí do mlékárny Litovel. Dnes se mléko prodává přes mlékařské družstvo MLÉKO.CZ a společnost Brazzale Moravia z něho vyrábí známý sýr italského typu.
Akciovou společnost Podchlumí se sídlem v České Rybné vede ředitelka Marie Tomanová. Je s ní a chovem skotu spjata již od roku 1982, takže může hodně povídat: „Máme dostatečné množství pastvin, proto jalovice i březí dojnice paseme. Pastva je náročná na kontrolu a řízení, ale přispívá dobrému zdravotnímu stavu zvířat. V roce 2023 naše stádo dosáhlo průměrné užitkovosti 31,8 litrů na dojenou krávu, bílkoviny se stále pohybují kolem 3,6 % a tuk kolem 4 %.“ sdělila v úvodu Marie Tomanová a dále představila vítěznou farmu v Hejnicích.
Kvalitní práce – kvalitní mléko
„Před čtyřmi lety jsme ozdravili a asi z 50 % obnovili stádo, následně i nastavili nové parametry dojení a zoohygieny. Díky tomu jsme se dopracovali až k těmto výsledkům,“ vysvětlila ředitelka Marie Tomanová a dodává: „Neděláme nic neobvyklého, ale více se zaměřujeme na sledování kvality mléka. Dále se soustředíme na dojnice s vyšším počtem somatických buněk. Máme vytvořený postup hygieny dojení, návyků a používaných prvků. Naší hlavní prioritou je udržet kvalitní skladbu tuzemského personálu ošetřovatelek a ocenit jejich kvalitní práci.“ Na práci dojiček neustále dohlíží zootechnička Michaela Luňáčková. V každodenní praxi se kontroluje zdravotní stav a pohoda zvířat, provádí se také faremní kultivace vzorků mléka. Počet somatických buněk se drží stále pod 100 tisíci.
Reprodukce
„Reprodukci máme celkem dobře zvládnutou – říje se stanovují na základě dat z programu Afifarm v souladu s fyzickým pozorováním stájníků a nás zootechniků. Pak se dají oba parametry dohromady a ručíme, která kráva je vhodná k inseminaci. Inseminační interval je 55 dní, servis perioda pak vychází na 82 dní. Mezidobí je 375 dnů, průměrný laktační den 145 dní,“ doplňuje zootechnik Vladimír Málek s tím, že další podmínkou je stanovení vyvážené krmné dávky, precizní práce krmivářů a založení na krmný stůl.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!