Seminář s názvem Moderní trendy a inovace v chovu skotu, který každoročně pořádá společnost AB plus Beneš, se opět konal v hotelu U Zeleného Stromu v Nepomuku. Ředitelka Mgr. Kateřina Benešová tentokrát zahajovala přípitkem, neboť firma AB Plus Beneš si připomínala 25 let od svého založení.
Tradiční seminář byl zaměřen na inovativní technologie v živočišné výrobě, sdílení nových poznatků v udržitelnosti živočišné výroby a konkurenceschopnosti, zlepšení chovu skotu s cílem o kvalitní welfare, zkvalitnění produkce mléka a masa, naplnění cílů stanovených v rámci Strategického plánu Společné zemědělské politiky.
Beef on Dairy
Po krátké informaci o aktuálních podporách Ing. Drahoslavy Brabcovové se SZIFu tradičně vystoupilo trio Zajíčková – Zajíček – Svobodová za plemenářskou společnost Inplem. Tentokrát bylo hlavní téma Beef on Dairy – neboli využití masných plemen (inseminačních dávek) na dojná stáda. Cílem je maximálně využít potenciál matek ve stádech dojných plemen.
Ing. Magdalena Zajíčková zdůraznila tlak na udržitelnost, snižování emisí a současnou skutečnost, že stále více lidí, kteří potraviny neumějí vyprodukovat, bohužel do tohoto oboru více a více mluví. Po výrobcích potravin, tedy i po chovatelích společnost požaduje vyrábět potraviny kvalitnější, levnější a ve větším objemu, bez uhlíkové stopy.
Emoce hrají velkou roli
Ing. Stanislav Staněk, Ph.D. ze společnosti Mikrop, a. s. specifikoval trendy ve welfare telat se zaměřením na mlezivovou výživu a její kritická místa. Zaměřil se také na odchov telat v zimních měsících a termický komfort telat. Mimo jiné podotkl, že odchov telat je pro spotřebitele velmi citlivé téma, neboť jde o mláďata. Zvláště pro ženy jde o emotivní odezvu a podle časopisu Forbes rozhoduje o nákupu potravin žena v 70 až 80 %. Oddělování telat od krav a jejich individuální ustájení je celosvětově bráno laickou veřejností jako nepřípustné.Pak veřejnost bude prosazovat legislativní úpravy chovu zvířat, kde bude převažovat aspekt morálky nad aspektem vědeckých poznatků a ekonomiky…
Význam tranzitního mléka
Dále přednášející vyzdvihl význam mleziva, mléka z prvního nádoje po otelení, které je nutné pro první a druhé napojení telete. Ve srovnání s plnotučným mlékem má mlezivo 1,85krát vyšší obsah sušiny, 4,52krát větší množství bílkovin a 1,68krát vyšší obsah tuku. „Tranzitní mléko z druhého a dalšího nádoje je za mne nedoceněný poklad, je to pro tele ochranná výživa až do 14 dní věku. Snižuje infekčních onemocnění u telat, průjmy a náklady na jejich doplňkovou léčbu,“ zdůraznil ve své přednášce Stanislav Staněk a dodal, že tranzitní mléko velmi podstatné krmivo v chovech, kde se vakcinuje proti průjmovým onemocněním nebo kryptosporidióze.
Vakcinace proti mastitidě
Vakcinační program na tlumení původců mastitid prezentoval MVDr. Tomáš Páleník ze společnosti Hipra s. r. o. „Víte kolik vás stojí mastitida? Jde o investice do léčby samotné, ztráta na zvířeti, produkci, atd. Je to nejnákladnější onemocnění dojeného skotu,“ sdělil přednášející a představil terénní zkušenosti s vakcínou od společnosti Hipra. Výsledek ztrát vyjádřený v Kč hovořil jednoznačně pro vakcinaci.
Rutina dojení je svatý grál
Do Nepomuckého hotelu U zeleného stromu dorazil i tradiční přednášející – MVDr. Ondřej Bečvář. Jeho tématem byla komplexní péče o mléčnou žlázu. V úvodu položil posluchačům otázku: Co nejvíce způsobuje záněty mléčné žlázy v chovech, a tedy i vysoké finanční ztráty? Je to výživa nebo podestýlka? Je to něco, co se děje na dojírně? Je to imunitní systém, který reaguje přecitlivěle? Jde o nastavení dojicího zařízení? Nebo je to špatné zaprahování krav? Takové otázky si nejspíš klade každý zootechnik.
Postupně Ondřej Bečvář odhaloval jednotlivé příčiny a původce mastitid. Jeho soukromý výzkum v souladu s názory světových osobností dospěl k závěru, že hlavní je správný protokol dojení.
„Postup dojení je to, co vede k úspěchu zdravého vemene. Jestli to dělají obě směny nebo oba ošetřovatelé správně a stejně. Je to zejména o optimální stimulaci krav. Důležitá je rychlá spouštěcí křivka a minimální traumatizace struku,“ vysvětlil MVDr. Bečvář a představil video, které asi již před deseti lety nahrála na youtube světoznámá profesorka Michiganské státní univerzity, specialistka na mikrobiologii mléčné žlázy Pamela Rueggová.*
Název: The Complete Milking Routine: The 7 Habits of Highly Successful Milking Routines
Na tomto protokolu prý pracovala prof. Rueggová desetiletí a byl odsouhlasen i několika dalšími institucemi.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!